Societat

Els imputats per corrupció a Ciutat Vella tornen al jutjat

CITATS

La jutgessa de Barcelona cita a declarar set funcionaris municipals i amos de pisos turístics, sis anys després d'obrir la investigació

La fiscal amplia l'acusació de presumptes suborns amb noves falsedats documentals

El cas de corrupció per les presumptes llicències il·legals per a l'ús turístic de pisos a Ciutat Vella desperta ara, després que la titular del jutjat d'instrucció 33 de Barcelona iniciés la investigació, l'any 2009, amb la detenció de tres funcionaris i 25 empresaris i particulars imputats. Aquest cas es va descobrir quan s'investigava la trama corrupta de caps de la policia espanyola amb els prostíbuls de Castelldefels, procés en què el Suprem ha rebaixat ara, i força, les penes a quinze dels vint condemnats.

La magistrada Elisabet Castelló ha citat a declarar catorze persones, entre les quals hi ha set funcionaris de l'Ajuntament de Barcelona, els dies 26, 27 i 28 d'octubre. La jutgessa atén la petició que li va fer a finals de juliol la nova fiscal del cas, Teresa Duerto, ja que hi va veure nous delictes de falsedat documental, a més dels que ja hi havia pels suborns que alguns propietaris havien ofert a funcionaris.

Certificats falsos

En concret, tornaran a declarar Joaquín Quílez, l'enginyer que el 2010 ja va admetre a la jutgessa que cobrava diners per pagar els tècnics. També Helio Lozano, alt funcionari de Ciutat Vella, i la seva mà dreta, Elena Ariza, tots dos imputats inicialment. Entre els nous funcionaris imputats ara, hi ha les tècniques Ester Nebot i Sandra Ara, a més dels lletrats Óscar Placer, Francesc Palau i Sebastià Freixas.

La fiscal fixa que hi ha dinou finques sota sospita i vol aclarir si en dotze de les quals hi ha un nou delicte de falsificació documental després que la Generalitat hagi determinat que els certificats per permetre l'activitat turística als immobles són falsos. Aquests pisos estan situats als carrers Correu Vell, Basses de Sant Pere, Canuda, Argenteria, Comtal, Muntanyans, Guifré i Hospital, així com a la plaça Traginers, a la plaça Catalunya, al passatge Sant Francesc i a la Via Laietana.

Un dels advocats defensors ha exposat que es va falsificar la signatura de la seva clienta en el certificat presentat al consistori. Hi afegeix que en el seu cas el delicte de falsificació de document públic per part de particular ha prescrit, ja que el certificat és del 2008 i el termini de prescripció és de tres anys.

D'altra banda, la fiscal vol que l'Ajuntament aclareixi si en cinc finques els funcionaris van detectar obres i activitat sense llicència, si es van obrir sancions i quins funcionaris en són responsables.

LA XIFRA

19
finques sota sospita
fixa la fiscal, que vol aclarir si tenen llicència per a ús turístic falsa o van fer obres sense permís.

LA DATA

26.10.15
Declaren
quatre dels catorze imputats, entre els quals l'enginyer Joaquín Quílez i els funcionaris Helio Lozano Elena Ariza.

Plou sobre mullat

L'enginyer Joaquín Quílez torna a escena després que la setmana passada el Tribunal Suprem confirmés la seva condemna en el cas dels prostíbuls de Castelldefels Riviera i Saratoga.

L'Audiència de Barcelona el va castigar a quatre anys de presó per un delicte de suborn, ja que va cobrar 4.000 euros per haver accelerat l'expedient d'un pis del carrer Balmes. A més, ha de pagar una multa de 86.400 euros per un delicte d'aprofitament d'informació privilegiada, ja que rebia avisos sobre inspeccions a un local del carrer Fontanella.En aquest cas, Joaquín Quílez estava conxorxat amb l'inspector tècnic a l'Eixample Manuel Martínez, al qual es manté la petició de pena de cinc anys i sis mesos de presó pels delictes de suborn passiu, revelació de secrets i infidelitat en custòdia de documents, a més de catorze anys d'inhabilitació de càrrec públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES