Societat

El Barcelonès rep la majoria de les beques menjador

De les 16.000 que ha assignat el Departament d'Ensenyament, la comarca es queda amb 10.700

La conselleria encara té damunt la taula 11.088 sol·licituds d'ajudes per sufragar els dinars dels estudiants

El Barcelonès és la comarca que més beques menjador té assignades per part del Departament d'Ensenyament, fins al punt que ara mateix rep més de la meitat de les ajudes completes per dinar que la conselleria atorga a tot Catalunya. A la capital catalana i rodalies, hi van a parar 10.700 beques de les 16.000 que atorga en total el departament.

El lideratge del Barcelonès en ajudes també és incontestable pel que fa a beques atorgades pel 50% de l'import total de l'àpat dels alumnes (15.000). El Vallès Occidental (7.600) i el Maresme (3.700) tanquen aquest podi. En canvi, el Baix Llobregat, amb 1.500 beques, i el Gironès, amb 635, són les altres dues comarques que reben més suport econòmic per sufragar el 100% del cost del dinar dels alumnes.

Lleida, a la cua

A l'altre cantó de la balança, Lleida és la demarcació catalana que té assignades menys beques menjador completes. El Segrià és, de molt, la comarca lleidatana que rebrà més ajudes (292), més de la meitat de les que ha tramitat el Departament d'Ensenyament a tota la demarcació, 462. A la resta de comarques lleidatanes, els ajuts són molt minsos, per no dir escassos: el Pallars Jussà (38), la Cerdanya i les Garrigues (24 cadascuna) ocupen el segon i el tercer lloc d'aquest rànquing sota mínims. Una diferència especialment significativa si es compara amb les dades d'ajudes que rep el Barcelonès.

Per la seva banda, el Tarragonès és la cinquena comarca que més beques menjador pel 50% de l'import del dinar ha rebut aquest curs (2.732). Pel que fa a les ajudes per sufragar el 100% dels àpats, el departament n'ha assignat 354 al Consell Comarcal tarragoní, una quantitat molt per sota de les que han rebut el Barcelonès i el Gironès, i només lleugerament superior a la de la comarca del Segrià.

11.000 beques pendents

Actualment ja s'han atorgat 68.159 beques menjador (1.800 més que el curs passat), de les quals aproximadament un 75% corresponen a beques que només cobreixen la meitat de l'import (61.634) i la resta, el 25% (16.525), a les completes.

Aquestes dades, però, no són definitives, ja que el procés d'assignació de les ajudes es manté obert. Segons ha informat el mateix Departament d'Ensenyament, la conselleria encara té damunt la taula 11.088 sol·licituds presentades (3.695 més que l'any passat) que estan en espera de revisió per part dels consells comarcals, la institució que s'encarrega de la gestió última de les beques menjador a tot el territori. La conselleria assegura que el mes d'agost passat va retornar als consells les sol·licituds per tal que en fessin la revisió pertinent. Per això, la conselleria demana “celeritat” a les institucions comarcals per donar resposta als casos pendents.

A més de les beques garantides segons la renda econòmica familiar, hi ha un interval d'entre 5.498 i 15.595 alumnes que, tot i superar els llindars per a la beca garantida, podran rebre ajuts de fins al 50% de l'import en concepte d'ajuda addicional. La decisió també depèn dels consells comarcals.

En total, la conselleria calcula que, un cop finalitzi el procés, la dotació econòmica per a beques passarà de 48 a 49,5 milions d'euros. El model d'atorgament de beques menjador es va modificar el curs passat seguint les recomanacions del síndic de greuges per tal de garantir l'equitat del sistema i l'atenció als alumnes més necessitats.

LA XIFRA

68.159
beques
menjador ha assignat el Departament d'Ensenyament per al curs escolar 2015/2016.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia