Salou i el govern declaren la guerra a un nou Saloufest
L'Ajuntament anuncia que no donarà facilitats ni espais i es planteja anar als tribunals per l'ús de la marca
La nova edició ja es comercialitza tot i les pressions als hotelers perquè hi renunciïn
Guerra oberta en el Saloufest. L'Ajuntament de Salou, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, ha posat en marxa la maquinària per evitar que es produeixi una nova edició del Saloufest la primavera de l'any que ve, o que, com a mínim, el polèmic festival per a universitaris britànics es reformuli. La pressió es dirigeix cap a les agències organitzadores i, sobretot, els hotels que mantenen la voluntat de participar en el programa, als quals s'adverteix que es trobaran una actitud “bel·ligerant” per part del consistori.
Els moviments de les administracions, però, es fan amb el compte enrere en marxa. L'agència organitzadora, la britànica I Love Tours, ja ha començat a comercialitzar la nova edició del Saloufest per a l'any vinent, i preveu de nou tres tongades del festival que combina competicions esportives i disbauxa nocturna entre el 19 de març i el 10 d'abril.
Cap facilitat
“No donarem cap tipus de facilitat per a la realització del Saloufest si aquest es torna a fer.” Així de contundent es va mostrar ahir l'alcalde de Salou, Pere Granados (CiU), en declaracions a aquest diari. Un cop finalitzada l'edició de l'any passat, l'equip de govern ja va anunciar que, després de les eleccions municipals, obriria un procés de reflexió amb el sector sobre la idoneïtat o no de la continuïtat de la cita, que fins fa poc havia estat defensada pel consistori i el sector turístic de la coneguda com a capital de la Costa Daurada.
Ara, i després de diverses edicions sotmesos a la pressió mediàtica i a diverses polèmiques, la situació s'ha capgirat. “El sector turístic està en contra del Saloufest perquè s'ha adonat que és un perjudici per a la imatge turística de la nostra població”, va detallar l'alcalde.
“No es pot malmetre en quinze dies la imatge d'un turisme de qualitat que vol Salou”, va reconèixer ahir la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a Tarragona, Carme Mansilla. El govern mostra tot el suport a l'Ajuntament en la seva posició i ha mantingut diverses reunions sobre el tema.
Pressió als hotels
Segons Granados, però, la iniciativa privada es manté pel “capteniment” tant de les agències implicades (I Love Tours en origen i Sol Active Tours com a agència receptora) com dels hotels que volen continuar rebent els milers d'estudiants britànics en dates que el turisme encara es manté baix.
“Els demanem que facin una reflexió i que renunciïn a participar-hi”, va afirmar l'alcalde. En el si del Patronat de Turisme s'han celebrat diverses reunions en els darrers mesos per tractar aquest tema en què han participat també els hotels i les agències implicades, que, malgrat l'exposat pels contraris a la cita, mantenen el programa en marxa.
Accés vetat
Una de les accions amb què l'Ajuntament vol també pressionar perquè la cita no es realitzi és la negativa a llogar o cedir equipaments esportius municipals, que són un dels ingredients indispensables del programa. “No podran fer servir cap dels nostres equipaments”, va sentenciar l'alcalde.
L'any passat, de fet, l'Ajuntament de Reus també va tancar les portes a l'ús de l'estadi municipal per part dels participants en el programa després que es difonguessin imatges amb joves participants despullats a les instal·lacions i s'hi produïssin destrosses.
L'Ajuntament de Salou també vol posar fi a l'ús del nom del municipi en la marca de l'esdeveniment. “Es va estudiar i tenen la marca registrada, però no descartem acudir a la justícia, fins i tot a la britànica, perquè es faci un canvi de nom”, va detallar l'alcalde.
Reformular el festival
El canvi de nom i una reformulació del programa serien, de fet, un escenari que tant l'Ajuntament com la Generalitat veurien amb bons ulls. “Es pot buscar una alternativa que garanteixi ocupació als hotels, però que sigui més ordenada”, va detallar ahir la delegada d'Empresa i Ocupació a Tarragona.
Sol Active Tours va afirmar ahir que està duent a terme la contractació “amb normalitat” i va defensar que la seva programació permet “allargar” la temporada.
LA XIFRA
Una sanció per sobreocupació a un hotel
L'edició passada del Saloufest va estar marcada per la polèmica sobre una presumpta sobreocupació de les habitacions d'un dels hotels participants, el Jaume I, després d'una denúncia de la policia local. La Generalitat va fer llavors una inspecció a tots els establiments participants que va tenir com a conseqüència una sanció per sobreocupació. La directora d'Empresa i Ocupació a Tarragona recorda que el govern tornarà a vetllar pel compliment de la normativa, de la mateixa manera que l'Ajuntament adverteix que continuarà exigint “el compliment estricte” d'ordenances com ara la de civisme durant un nou Saloufest.
“Ens consta que hi ha hotels que han obert un període de reflexió”, va avançar ahir Mansilla. Aquest diari, però, s'ha posat en contacte amb diversos establiments que l'any passat hi van participar i cap ha confirmat que se'n vulgui desvincular. Un d'aquests, Almonsa Playa, ha afirmat la seva voluntat de repetir, i d'altres, com ara el Jaume I, han declinat fer declaracions.