Vallès Oriental

Sant Celoni aprova un pla per regular els usos de 99 masies

El document determina quina mena d’activitats hi pot haver a cada casa

L’Ajuntament de Sant Celoni ha aprovat un catàleg de masies per regular els usos i les possibilitats de les 99 cases rurals del terme municipal.

El document, però, es treballa des de fa 10 anys i té com a objectiu regular els usos que es podrien fer en el total de les 99 masies que hi ha catalogades, la majoria de les quals són al sector del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. L’alcalde, Francesc Deulofeu, destaca que aquest catàleg de masies pretén “regular i facilitar les tramitacions dels propietaris de masies per millorar l’habitatge o sol·licitar-ne un ús concret”.

El pla especial preveu els possibles usos per a aquestes cases rurals. La totalitat d’aquestes edificacions –la llista també considera les que estan en situació de ruïna– poden esdevenir habitatges, fer-ne un ús amb oficis artesanals o convertir-se en cases de turisme rural.

Abans d’aquesta normativa, els tràmits per modificar els usos i la pròpia estructura de la casa eren molt complexos i llargs, ja que s’havia de tramitar a la Generalitat. És per això, que aquest catàleg de masies també preveu les modificacions que es poden fer a cada finca després d’haver-les estudiat.

El darrer ple municipal va aprovar aquest pla i en aquests moments està pendent de rebre el vistiplau de la comissió d’Urbanisme de la Generalitat, que l’any 2009 va suspendre’n la primera versió. Tots el grups municipals es van felicitar per haver tirat endavant aquest catàleg de masies, que, segons Deulofeu, serà una “important eina de dinamització del territori”.

Aquest pla no preveu els mateixos usos per a totes les finques rurals. De les 99 edificacions que s’hi inclouen, 43 podrien dedicar-se a l’educació en el lleure o 26 a la restauració. Tot plegat és per motius diversos com pot ser la manca d’accessibilitat a algunes cases o perquè no tenen les dimensions necessàries per a determinades activitats.

L’aspecte sobre el qual hi ha hagut més debat és l’ús hoteler. En un principi, hi havia 13 masies que podrien acollir aquest ús però finalment aquesta possibilitat ha quedat limitada a només dues cases. “La voluntat era d’afavorir i donar sortida a les masies amb diverses opcions però s’ha acabat desestimant, ja que el pla especial del Parc del Montnegre Corredor n’impedia l’ús hoteler”.

En aquest sentit, Enric Saurí (CUP) destaca “l’intens debat” que aquest aspecte ha provocat. Pel seu grup, el fet que hi hagués totes aquestes edificacions amb ús hoteler no tenia sentit “per haver-hi una llei superior que ho impedia, per la poca demanda hotelera a la zona i pel poc aprenentatge que s’ha tingut del boom immobiliari”. Malgrat això, Saurí va subratllar positivament que aquest pla “rescati i garanteixi els usos relacionats amb l’entorn”. Joan Castaño, (PSC) valora que un pla com aquest pot ajudar a “evitar la despoblació a les zones i recuperar aquelles masies que actualment estant en ruïnes”. Carmen Montes (ICV-EUiA) considera que el treball pot esdevenir “noves sortides a les edificacions”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.