Vallès Oriental

REPORTATGE

Fer rendible la finca rural

Melchor Balaguer és propietari d’una casa rural amb una finca de 200 hectàrees

Melchor Balaguer va heretar la finca de Can Presas, situada prop de Sant Martí de Montnegre, i la va convertir en una casa rural a partir de l’any 2008.

Explica que per engegar el negoci, per fer les obres i obtenir la llicència d’activitats, va haver de demanar tot un conjunt d’informes a diverses institucions com la Diputació, l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Institut Geològic de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Celoni i el Departament d’Urbanisme de la Generalitat, entre d’altres. “Tot plegat ho vaig fer a través d’un enginyer i vaig tenir sort que les institucions més properes entenien que valia la pena tirar el projecte endavant i em van donar facilitats per avançar”.

La masia de Can Presas havia estat la segona residència de la família de Balaguer i també hi vivien uns masovers. Explica que la inversió necessària per condicionar la casa va ser molt gran. Tot i això, ho va tirar endavant pel gran valor que té, i per tant “valia la pena fer l’esforç”. “Malgrat ser difícil, se li ha de poder treure un rendiment”, diu.

En aquest sentit, el propietari d’aquesta masia expressa que li hauria estat més fàcil vendre-ho tot o simplement mantenir la finca amb la mínima inversió.

Melchor Balaguer, que és director financer immobiliari a Gavà, dedica bona part de l’activitat relacionada amb Can Presas a la gestió forestal. La finca té 200 hectàrees, totes dins el terme de Sant Celoni, i reconeix que la subvenció que rep per la gestió dels boscos “ajuda a cobrir una part del cost” que suposa mantenir-los nets. Tot i això, amb els ingressos de la venda de la llenya aconsegueix uns ingressos que li permeten cobrir les despeses de manteniment que no assumeixen les ajudes.

En aquest sentit, Balaguer expressa que “és políticament incorrecte dir que es vol guanyar diners amb el bosc, però si no es fa les coses es deterioren”. En tot cas, assegura que la “principal mesura de protecció és que algú visqui en aquests espais per tal de conservar-ho”. És per això que l’actual catàleg de masies que l’Ajuntament de Sant Celoni està tirant endavant “ha de facilitar que la gent torni al món rural, però també hauria d’anar acompanyat de recursos per millorar les edificacions”, defensa el propietari d’aquesta masia.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia