Societat

Societat

El fanal de la discòrdia

Malgrat fa retirar un llum que es va instal·lar davant mateix de la porta de l'ajuntament quan es van fer les obres de millora al carrer

La ubicació havia provocat enceses discussions entre el govern i oposició durant el mandat passat

El cendreri la paperera que acompanyaven el llum es recol·locaran en altres llocs del municipi

La imatge que han captat aquest matí les càmeres a Malgrat de Mar recordava, encara que fos d'esquitllada, aquella famosa fotografia dels soldats americans a Iwo Jima aixecant la bandera durant la Segona Guerra Mundial. Però el fet és que ni es tractava d'una bandera ni encara menys l'estaven aixecant. Els tècnics municipals s'han encarregat de retirar el fanal que des del 2010 hi havia instal·lat davant mateix de la porta de l'ajuntament. L'objecte trencava de ple l'estètica de la façana de l'edifici consistorial i havia estat un dels molts motius d'encesos debats entre govern i oposició i de crítica de bona part de la ciutadania quan al capdavant de l'administració local hi havia l'alcaldessa socialista Conxita Campoy. L'encert o no d'instal·lar el llum, acompanyat també d'un cendrer i d'una paperera que completaven el conjunt urbà, datava del 2010, quan es va sotmetre el carrer del Carme a una profunda remodelació que va convertir-ne una part en zona de vianants. Segons reconeix l'alcalde actual, Joan Mercader (PSC), el llum es va posar allà “perquè era el lloc que tocava segons l'espai que es deixava entre un fanal i el següent”. “En cap cas es va fer amb cap intencionalitat de trencar l'estètica de l'edifici, com tampoc s'han de buscar segones intencions ara que l'hem tret”, assenyala. I és que l'alcalde admet que treure el llum respon només a la voluntat de deixar lliure la façana i, en cap cas, a refer decisions de càrrecs anteriors. “Constantment estem actuant en la millora del mobiliari urbà i ara que s'està treballant en el centre és normal que la gent s'hi fixi més”, diu. I l'ha encertat, perquè ahir els comentaris al voltant del fanal a les xarxes socials van ser més nombrosos de l'habitual i tant en el web municipal com en l'emissora local i en el nou digital elmalgratenc.com es van fer ressò de l'acció. La desaparició del llum, però, no comportarà que ara l'entrada a l'ajuntament quedi a les fosques. S'ha compensat apujant el fanal de l'altre costat del carrer i augmentant la seva potència lumínica. “El cendrer s'ha reubicat a la plaça de les Peixateries Velles i a la paperera també se li trobarà un altre lloc”, precisa l'alcalde, que recorda que altres actuacions de millora que també canviaran en part el paisatge urbà se centren a la plaça de l'Església. Allà, un element decoratiu com eren les pedres blanques també es retirarà perquè alguns infants les havien desenganxat i les utilitzaven de projectils. “Actuem perquè Malgrat llueixi neta i polida i tenim en compte l'opinió dels veïns”, destaca l'alcalde.

La millora del
carrer del Carme va costar 1,7 milions d'euros. Els fons europeus van subvencionar l'obra amb 225.000 euros i de la resta l'Ajuntament va assumir-ne el 73% i els veïns la resta amb contribucions especials.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia