Societat

Badalona obre la porta als centres de culte

Expira la moratòria del 2014 del PP i CiU que n'impedia l'obertura

El govern exigirà que es compleixi la norma

Després de dues suspensions contínues que impedien l'obertura de centres de culte a la ciutat de Badalona, el nou govern local (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) ha anunciat que no posarà cap trava a la implantació d'espais de caire religiós, sempre que compleixin amb la normativa vigent.

L'última moratòria, aprovada pel govern del PP amb el suport de CiU el setembre del 2014, tot just ha expirat ara. L'executiu d'esquerres té a les seves mans implantar una nova política o seguir negant drets a les comunitats religioses. I ho té clar: “Els col·lectius que vulguin presentar un projecte per obrir un centre de culte poden fer-ho. Des del govern es valorarà i s'autoritzarà l'obertura sempre que es compleixin tots els requisits necessaris”, explica la regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Fàtima Taleb (Guanyem Badalona en Comú).

Taleb recorda que el consistori només vetlla perquè es compleixi la legalitat i aplica la norma vigent i que en cap cas cedirà “espai públic per a la instal·lació de centres de culte”. Altres requisits que ja estan fixats i que de moment l'executiu badaloní no es planteja revisar estableixen, entre altres coses, que ha d'existir una distància mínima de 250 metres entre dos centres de culte i que els carrers on donin aquests espais han de tenir una amplada mínima de 10 metres. El PP també va obrir la porta a la instal·lació de centres religiosos a les zones industrials, tot i que després va animar la comunitat musulmana de la zona sud a implantar-se a la ciutat veïna de Sant Adrià de Besòs.

La nova regidora badalonina també ha volgut subratllar que el nou govern “no tancarà cap entitat cultural”, amb referència al procediment que el PP va encetar contra una entitat musulmana.

LES FRASES

La moratòria ha vençut i no tenim intenció de renovar-la. Hem de normalitzar la situació a la ciutat i limitar-nos a aplicar la llei actual
Qui vulgui obrir un centre de culte a la ciutat haurà de presentar un projecte i el valorarem
Fàtima Taleb
regidora de participació i convivència

Cap sol·licitud nova damunt la taula del govern

Encara no fa un mes que va expirar la moratòria que impedia l'obertura de centres de culte a Badalona (es va aprovar en el ple municipal de setembre del 2014 i tenia una durada d'un any) i, ara per ara, el govern municipal no ha detectat cap moviment de cap col·lectiu local amb la intenció de demanar els permisos pertinents per obrir un nou espai amb aquestes característiques. Damunt la taula del nou executiu d'esquerres només consta, en aquests moments, el cas del centre evangèlic del carrer General Moragas que el govern de Xavier García Albiol va precintar perquè la llicència del local no es corresponia amb l'ús que se'n feia. Ja s'està tramitant el canvi d'usos i, en principi, quan la paperassa estigui a punt, els afectats podran reobrir l'espai.

Un altre local que els populars van precintar en el mandat passat va ser el que la comunitat musulmana d'Al-Riduan tenia obert al carrer Rodrigo Caro, al barri de la Salut, un centre cultural (no pas una mesquita) que Albiol va qualificar de “madrassa”, amb referència a les escoles religioses islàmiques. La regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Fàtima Taleb, recorda que aquest cas correspon a una entitat de caire cultural, no pas a un centre de culte, i que per tant no es pot posar al mateix sac. Al-Riduan està buscant actualment un local on reobrir l'entitat, després que el propietari de Rodrigo Caro hagi decidit no renovar-los el contracte de lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia