Societat

Els conservadors s'imposen al papa Francesc en el sínode

Els bisbes aproven un document de mínims, sense cap modificació de la doctrina, que decep els reformistes

S'avaluarà cas per cas la situació dels divorciats per si poden tornar a combregar

Francesc volia canvis. “Els temps canvien i els cristians també ho hem de fer”, va dir divendres en la missa oficiada a la capella vaticana de Santa Marta. Era un clar missatge als 270 religiosos, bisbes i cardenals que en aquell moment estaven discutint el text final del sínode de la família. Ahir es va fer públic el contingut d'aquest document, aprovat per una majoria de dos terços. Es tracta d'un text de mínims, amb petites obertures cap als divorciats, però que ha quedat lluny de la renovació esperada.

La novetat més destacada és sobre els divorciats tornats a casar, fins ara exclosos de la comunió. S'ha decidit que s'avaluarà cas per cas qui podrà ser readmès al sagrament. El text aprovat diu que els “batejats que s'han divorciat i s'han tornat a casar han de ser més integrats a les comunitats cristianes de les diverses maneres possibles, però evitant en qualsevol cas provocar un escàndol”. Aquest punt va ser el més ajustat i va ser aprovat amb dos vots de diferència.

No hi ha cap referència a les parelles del mateix sexe. De fet, el document només menciona l'homosexualitat per donar indicacions sobre “com es pot ajudar les famílies” amb membres homosexuals.

No ha estat un sínode tranquil. A més de les habituals batusses internes, hi ha hagut dues notícies que han sacsejat el Vaticà i han marcat la reunió. L'una va ser la sortida de l'armari de monsenyor Krzysztof Charamsa, que va posar pressió als bisbes que havien de discutir el tema. L'altre sotrac va ser la notícia del presumpte tumor cerebral de Francesc, publicada dimarts per tres diaris italians del mateix grup editorial. La Santa Seu va reaccionar de seguida negant categòricament la malaltia, i va atribuir la falsa notícia a un intent de desestabilitzar Francesc i els seus partidaris dins del sínode. És a dir, els reformistes.

L'ombra d'un complot en contra del papa ha planat durant tot el sínode, i així ho ha explicat el mateix Osservatore Romano, el diari del Vaticà. El pes que hagin tingut els escàndols és difícil de determinar, però el cert és que el document final ha decebut les expectatives dels que creien que l'Església catòlica, sota el mandat de Francesc, aniria a un pas menys lent respecte a la societat que vol servir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.