Societat

Una vintena d'ONG fan de l'1 de desembre “un dia per donar”

Catalunya s'afegeix al moviment solidari internacional Giving Tuesday, que té el suport d'Obama i Springsteen

El tercer sector recorda que les entitats necessiten suport per treballar tot l'any

Intentar millorar la cultura de solidaritat és el gran objectiu de la iniciativa #Undiaperdonar, que se celebrarà el dimarts 1 de desembre. Serà la primera vegada que se celebrarà una jornada dedicada a les donacions en el sentit més ampli, perquè cada entitat que en forma part fa la seva petició, ja sigui de diners, aliments, vacunes o sang. Una vintena d'ONG i entitats socials promouen l'arribada a Catalunya del moviment #GivingTueday, nascut fa quatre anys a Nova York i que s'ha expandit fàcilment a altres països gràcies al suport de figures com ara el president dels Estats Units, Barack Obama, i el cantant Bruce Springsteen.

De moment, a Catalunya les entitats tiren pel dret sense el suport de cap famós, tot i que ja tenen aparaulada la col·laboració de jugadors del Barça i de l'Espanyol. Les sensacions són bones, perquè la catalana és una societat generalment solidària i també perquè el nombre de projectes que s'afegeixen a la iniciativa no deixa d'augmentar, va plantejar ahir en la presentació Ricard Valls, un dels responsables de #GivingTuesday Espanya. Ahir ja se superava la cinquantena de projectes participants. Tots es poden consultar a www.givingtuesday.cat i ja s'hi pot col·laborar.

La diversitat de propostes és un dels punts forts de la iniciativa solidària: Oxfam Intermón hi presenta programes per dur aigua potable a països en conflicte de l'Àfrica; la Creu Roja Catalunya, els de suport als refugiats que fugen de les guerres; el Banc dels Aliments, la recollida de menjar per atendre 250.000 persones, i el Banc de Sang i Teixits s'ha posat el repte d'aconseguir un miler de nous donants de sang.

Amb les notícies desesperants que arriben cada dia de la crisi dels refugiats i veient com els polítics que tenen la possibilitat de resoldre-ho a les seves mans triguen a prendre la iniciativa, el coordinador de la Creu Roja, Enric Morist, va advertir que “Europa s'està convertint en una presó a l'aire lliure i, si no s'hi posen solucions aviat, a més d'infants morts a la platja, en veurem de morts congelats a les carreteres”.

Es tracta d'un moviment obert al qual es poden anar apuntant més projectes. Valls va recordar que el Giving Tuesday va néixer com a contrapartida solidària d'un altre dia que també s'ha importat dels Estats Units, el Black Friday, que és el gran dia de les compres. El president de la T aula del Tercer Sector , Oriol Illa, ho considera “una oportunitat per ajudar el teixit social català”, tot i que recorda que “les necessitats pressionen cada dia i s'ha de fer feina els 365 dies de l'any”.

LA DATA

01.12.15
Se celebrarà
per primer cop #Undiaperdonar, amb l'objectiu de promoure la solidaritat.

LA XIFRA

20,9
per cent
dels catalans viuen per sota del llindar de la pobresa, segons les últimes dades de l'Idescat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Convoquen una concentració contra la zona verda d’El Masnou

El Masnou
societat

Un documental sobre la protesta de la SAFA, tret de sortida del Blanes Talen Fest

blanes

Denuncien una agència de viatges per una presumpta estafa en la venda de bitllets d’avió

MOLLET DEL VALLÈS

Més d’un centenar de treballadors recorden la cuinera assassinada a Mas d’Enric fa mig any

El Catllar

Comencen les obres d’apedaçat del ferm entre Bàscara i Sant Miquel de Fluvià

bàscara
societat

La Cursa de la Dona recupera el recorregut inicial i passa pel cor de la ciutat

girona
educació

Niubó prioritza la lluita contra l’assetjament escolar

barcelona
societat

Arantxa Calvera, nova directora de l’Agència Catalana de Turisme

barcelona
medi ambient

Sis municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental incorporen ZBE locals per bastir la metropolitana

Cerdanyola del Vallès