Societat

Menús escolars al Maresme amb verdura de proximitat

L'Associació de Menjadors Ecològics impulsa la central de compres que posa en contacte pagesos i escoles evitant intermediaris

L'objectiu és anar adaptant els àpats al calendari dels conreus

El Maresme manté el seu potencial com a zona agrícola. Tot i haver perdut en els darrers 30 anys el 75% de les seves explotacions agràries i més del 49% del sòl agrícola, continua sent un territori on es produeix molta verdura i també fruita. “Seria una llàstima no aprofitar la proximitat d'aquest producte fresc i portar-ho a la taula de les escoles on fan menús saludables”, indica des de l'Associació de Menjadors Ecològics Nani Moré, una de les impulsores del projecte. La prova pilot que s'ha engegat aquest curs vol consolidar una central de compres per posar en contacte el màxim de pagesos amb empreses gestores dels menjadors escolars. Escurçant el circuit de comercialització es volen evitar els intermediaris i garantir un producte acabat de collir i gustós en els àpats de les escoles.

Fins ara s'hi han sumat 14 agricultors repartits per la comarca, des del riu Tordera fins a les finques de Teià i Alella. “Ara comencem amb poc volum, però s'haurà d'anar planificant els cultius per abastir els menjadors entre tots”, explica Sílvia Porras des de l'Horta Pla de Munt. Els avantatges per als pagesos són la comoditat per descarregar el gènere a la central de compres, ubicada a Mataró, i el preu tancat que han acordat per a cadascuna de les verdures. “Estem al marge de les oscil·lacions del mercat. Això és bo perquè t'assegura que es vendrà a un preu just encara que n'hi hagi molt”, explica Porras.

La central de compres ha aplegat alguns productors convencionals que deixaran de portar una part de la producció a Mercabarna per quedar-se a prop de casa. D'altres ja es dedicaven a l'agricultura ecològica i de proximitat. Un dels productors és la finca de can Parcala, de la Fundació Maresme, on persones amb discapacitats es fan càrrec dels cultius i la collita. “Estem satisfets d'aquesta funció social que es vol ampliar amb un espai on pelar i tallar les verdures per estalviar feina als menjadors”, explica la responsable.

Pedagogia a l'escola

L'objectiu és poder arribar a programar els cultius entre els pagesos per abastir de verdura de temporada a mesura que es vagi incrementant el nombre de menús. Això, tal com explica Moré, requereix pedagogia a les escoles i les famílies, però també formació a monitors i cuiners. “No hi ha tomàquets ni mongetes a l'hivern, però tenim altres verdures per descobrir i cuinar”, assenyala.

Amb aquesta finalitat, l'associació organitzarà diverses xerrades i també ha editat tríptics informatius amb el suport que ha rebut del Consell Comarcal i el programa Productes de la Terra, que subvenciona la Diputació de Barcelona.

LA DATA

19.11.15
Jornades
que s'organitzaran al TecnoCampus per explicar l'acord marc per contractar serveis de menjadors escolars.

LA XIFRA

1.390
menús
són els que s'abasteixen des de les 14 finques que hi participen per arribar als menjadors d'11 escoles.

LA FRASE

No hi ha tomàquets ni mongetes a l'hivern, però tenim altres verdures per descobrir i cuinar
Nani Moré
responsable de l'associació de menjadors ecològics


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia