Guanyant Torrent satisfet per l'aprovació de la moció animalista
La Plataforma Ciutadana es troba satisfeta en comprovar que la vila ha estat el primer municipi del País Valencià que considera els animals com a “veïns no humans”
Guanyant Torrent ha contribuït des de la seua posició dins de la municipalitat d'aquesta localitat de la comarca de l'Horta, a considerar els animals de companyia com a part del veïnat no humà, tal i com ha restat aprovat a la moció que han donat suport els socialistes i els ecovalencianistes de l'Ajuntament de Torrent, davant l'abstenció de Ciutadans i el vot negatiu del PP local.
Des del primer moment, aquesta plataforma ciutadana ha instat a que la salut i benestar dels animals, fos contemplada des de l'àrea dels drets personals, dins la qual s'inclou la sanitat i no des de l'àrea de joventut i esports.
Així mateix, es va instar només constituir-se la corporació, a la revisió completa del plec de condicions de la contractació para la nova empresa que ha de substituir l'actual responsable de la recollida d'animals solts i desemparats, qüestió aquesta que no ha estat contemplada pel moment, però sobre la qual la Plataforma pensa insistir.
Per a Guanyant Torrent, “els animals són éssers sensibles, tal i com resta palés a la Declaració de Cambridge de 12 de juliol de 2012”. La seua protecció i defensa, “suposen un dret natural i universal legalment reconegut per la ONU i la UNESCO” i és per això que en opinió del regidor Jaume Santonja “fomentar una millor comprensió i bona convivència entre animals i humans és una contribució positiva als valors de l'evolució cívica i cultural del nostre poble”.
En aquesta línia, la plataforma ciutadana Guanyant Torrent considera urgent la conformació del Consell Sectorial per a la Defensa dels Animals, òrgan de participació que permeta facilitar la interacció entre els diferents agents que afecten els animals, a fi de trobar el consens respecte de les actuacions que cal prendre respecte d'aquest veïns no humans.
Per a Guanyant Torrent, “s'ha de formular i implementar un Pla d'Animals de Companyia per a la ciutat i desenvolupar accions de conscienciació en escoles i instituts relatives al respecte i el tracte cap a aquests veïns no humans”. Jaume Santonja afig que “s'ha d'evitar que els animals siguen considerats com a bens de propietat i s'ha de fomentar la seua tinença responsable i establir un document d'alimentadors, així com estructurar espais recreatius en parcs i pinedes”.
Finalment, Guanyant Torrent sol·licita la construcció d'un centre de recuperació, acollida i residència d'animals, que siga de titularitat i gestió pública, que s'hauria de posar en marxa no més lluny de 2016 a fi de “no oblidar que la responsabilitat política de protecció animal en la ciutat és de l'Ajuntament i no de cap empresa privada”.
Protesta animalista sospitosa
Pere RossellPere Rossell - La guàrdia urbana va haver de desallotjar del plenari municipal, un grup de persones identificades com a membres d'un col·lectiu animalista local, que organitzaren un bon aldarull en conèixer el resultat de la moció presentada per Guanyant Torrent i que va estar secundada per Compromís i el PSOE de l'alcalde Jesús Ros.
Si en un principi, els assistents a la sessió van pensar que aquestes persones estaven comandades pel grup polític que havia votat en contra, ara s'ha sabut, gràcies a les xarxes socials, que protestaven perquè segons sembla, l'alcalde de la vila, Jesús Ros i Piles, no ha complit amb el que suposadament els havia promés: la continuïtat en la tasca que venien desenvolupant.
Aquesta gent denuncia que l'Ajuntament els hi deu 10.000 euros en concepte de rescats, operacions, esterilitzacions i ingressos en l'hospital de València i de Silla, d'animals acollits, a més d'altres actuacions desenvolupades.
Igual m'equivoque en molt, però l'aprovació d'aquesta moció no els ha caigut massa bé, perquè entre altres coses, es proposa més participació, més transparència, més coordinació. Aquests qualificatius no solen ser ben vistos per aquelles organitzacions que solen aplicar la màxima aquella de Rita: “el que faça falta” per estalviar-se donar comptes.
Fos com fos, els que sembla que sortiran guanyant seran els veïns no humans de la ciutat i terme de Torrent, a poc que l'alcalde Jesús Ros, no trigue massa en posar en solfa les propostes que realitza aquesta plataforma ciutadana local que procura ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones i també dels animals d'aquest terme municipal.
Se m'oblidava; no estaria malament que els animalistes cobraren els 10.000 euros que sol·liciten i problema resolt.