crònica de França

Referèndum amb rerefons de suïcidis

Un milió de francesos han participat en el referèndum no oficial sobre el futur de la Poste. És previst que aquest servei públic esdevingui una societat anònima a partir de l'1 de gener vinent, un any abans que caigui l'últim dels seus monopolis: la distribució de les cartes de menys de cinquanta grams. El resultat d'aquest referèndum va ser unànime: el «no» al canvi d'estatus va ser de gairebé el cent per cent. Més enllà del fet que els francesos tenen un afecte històric al seu servei públic de distribució de correu, aquest referèndum i el seu resultat previsible s'expliquen també per raons de política interior i de context social.

Ha estat organitzat per partits, sindicats i associacions d'esquerra o propers a l'esquerra. En un estat en què la dreta camina amb pas marcial a les ordres de Nicolas Sarkozy, l'esquerra, desfeta, dividida i sense nord intenta inventar maneres d'existir, si més no als telenotícies. L'argument principal de l'esquerra i dels sindicats per oposar-se a aquesta transformació de la Poste és la sospita que es tracta d'una primera etapa per arribar a la privatització, malgrat les negacions del govern.

L'experiència de transformacions anteriors d'altres serveis públics fa qüestionar la sinceritat d'aquestes denegacions...

L'esquerra i, en primer lloc, el Partit Socialista saben que l'opinió pública és disposada a malfiar-se del govern pel que fa al futur real de la Poste. Un sondeig publicat ahir mostra que el cinquanta-nou per cent dels francesos són favorables a l'organització d'un veritable referèndum. En teoria, aquest referèndum podria tenir lloc, ja que des de l'any passat la Constitucional permet la realització de referèndums d'iniciativa popular.

És clar, el «no» guanyaria sense cap mena de dubte. En tot cas, el «no» guanyaria avui, en el context de l'escàndol dels vint-i-quatre empleats de France Télécom que s'han suïcidat en divuit mesos (als quals cal afegir catorze intents de suïcidis). El fet que France Télécom hagi precedit de pocs anys la Poste en el camí del canvi d'estatus, podria fer pensar que el futur dels empleats de la Poste serà tan amarg com el dels de France Télécom.

Molts d'aquests suïcidis han estat motivats per les condicions de treball, segons es desprèn de cartes deixades pels suïcides o dels testimonis dels seus familiars. Fins fa poc, la direcció de France Télécom no havia reaccionat a aquests suïcidis, probablement perquè no consten en el balanç anual de pèrdues i guanys. Sembla, però, que s'hagin adonat que la seva imatge comença a fer olor de cadàver, i ara proven de salvar el que els queda d'aparença humana. No ho fan amb gaire destresa i, és clar, donen arguments als que no volen que la Poste canviï d'estatus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.