Societat

Missatgeria amb sostenibilitat

emprenedoria ·

Koiki és el nom d'una empresa de missatgeria de recollida i entrega de paquets que va néixer el 2013 amb un objectiu ben clar: fer emprenedoria social. Es tracta de tenir en compte el medi ambient, l'economia sostenible i els problemes socials de la població a l'hora de tirar endavant un projecte.

Lis Brusa, cofundadora de l'empresa i responsable de la xarxa Koiki a Catalunya, n'explica la filosofia amb una frase molt clara: “Nosaltres no competim, sinó que compartim.” Es tracta de canviar el model actual de repartiment a domicili, un sector en creixement que comença a fer saltar les alarmes mediambientals. “El model actual de repartiment de paqueteria no és sostenible; als barris entren moltes furgonetes i molt sovint han de fer voltes perquè o bé no troben la direcció o bé els clients no són a casa. La nostra intenció és desenvolupar un projecte que es preocupi per reduir la contaminació i que sigui social.” L'experiència social de Brusa es combina perfectament amb el vessant logístic del fundador de l'empresa, Aitor Ojanguren, enginyer del món de la missatgeria.

Koiki pretén tornar a la idea de barri, és a dir, que l'últim nivell del repartiment el faci un veí –a peu o amb bicicleta– amb qui el client haurà acordat l'hora d'entrega del paquet a través d'una aplicació mòbil. Per fer possible això, l'empresa s'ha anat posant en contacte amb associacions de discapacitats per explicar-los el seu projecte i proposar-los que siguin “centres Koiki” i receptors de paquets. La voluntat de treballar amb aquest col·lectiu respon, segons explica Brusa, a la “necessitat de normalitzar les nostres relacions diàries amb els discapacitats i a la voluntat que participin activament en projectes socials”.

De moment, hi ha deu centres Koiki repartits per zones de Barcelona, Girona, Madrid i Sant Sebastià. Aquestes associacions s'encarreguen de promoure la integració laboral de persones amb discapacitat, com en el cas del Grup Gureak i dels Tallers de Bellvitge. Cada centre té una zona assignada on es fan els repartiments, de tal manera que es pugui arribar a casa del client a peu o amb bicicleta en cinc o deu minuts. Els treballadors reben una formació teòrica i pràctica, que dura unes cinc o deu hores, en funció del temps que necessitin.

La rebuda a les associacions és, segons comenta Brusa, molt bona. “Els donem llibertat absoluta per decidir-ho tot. El procés és lent: hem de conèixer la gent, formar-la... Però a finals d'aquest any preveiem doblar el nombre de centres Koiki, i a la llarga també volem donar feina a gent que es trobi en situacions difícils.”

El projecte ha rebut el primer premi a la millor empresa d'innovació social del Banc Europeu d'Inversions i ha deixat enrere 340 candidats de 29 països, entre els quals només hi havia un altre projecte espanyol. És un reconeixement que dóna projecció a una empresa que es va impulsar en bona part gràcies al programa d'emprenedoria social de La Caixa en la quarta convocatòria.

“Som una empresa sense ànim de lucre, i les subvencions i els premis que hem rebut són el motor que ens ha permès arrencar fins ara. Però, com tota empresa, l'aspiració és ser rendible i generar activitat. Emprendre et permet construir un somni.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EL PORT DE LA SELVA

Una avaria deixa sense subministrament d’aigua tot el municipi

EL PORT DE LA SELVA

S’obre la Rambla estrenant paviment vermell

SABADELL
OLOT

Renoven el paviment d’un pavelló del Parc Esportiu Pla de Llacs

OLOT
medi ambient

Acord per a tres noves depuradores i per a millorar la gestió dels fangs a Osona

Vic
CADAQUÉS

L’Ajuntament comprarà la Casa Rahola per fer-hi un centre cultural

CADAQUÉS
societat

Incorporen drons per fer tasques de vigilància del trànsit i seguiment de grans esdeveniments a Vic

Vic
GIRONA

El rector de la UdG creu que l’edifici d’Emili Grahit ja “no dona més de sí”

GIRONA
Júlia Pareto
Doctora en filosofia i experta en ètica i intel·ligència artificial

“Caldria regular la aplicació de la IA en l’àmbit municipal”

Barcelona

Un estany gelat i amb valor

Banyoles