Societat

Premià de Mar renovarà més de la meitat de l'enllumenat

El nou sistema, més sostenible i eficient, aconseguirà reduir la factura en un 70%

L'estalvi ha de servir per pagar el crèdit d'1'5 milions que s'ha demanat a l'Estat per a la nova contractació

Premià de Mar canviarà el 63% de l'enllumenat, que es preveu que pugui estar en funcionament a finals del 2016.

Amb aquesta actuació, una de les més ambicioses projectades per l'any que ve, el municipi posarà al dia la totalitat de la il·luminació als carrers. En els treballs que s'han fet en els darrers temps ja s'ha anat renovant el parc d'enllumenat públic, però aquesta actuació s'interpreta com una empenta definitiva a les zones que fins ara no gaudeixen d'una bona il·luminació.

L'objectiu és que el nou sistema, més sostenible i eficient, aconsegueixi reduir la factura en un 70% i d'aquesta manera poder tornar el crèdit d'1,5 milions d'euros, a interès zero i a sis anys, que s'ha demanat a l'Estat per adjudicar la nova contractació. L'estalvi es calcula que seria de 200.000 euros l'any.

A finals del mandat anterior els grups municipals ja van acordar canviar l'enllumenat i impulsar un nou model, que finalment van presentar els tècnics de la Diputació de Barcelona als veïns en un acte que es va celebrar a finals de la setmana passada.

El tinent d'alcalde de Territori i regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà, va assegurar ahir que d'aquesta manera s'aconsegueix “homogeneïtzar intensitats, que en aquests moments les tenim bastant descompensades”, en referència al parc lumínic de Premià de Mar. “Hi ha zones que estan molt desfasades, on els fanals tenen més de vint anys i que també provoquen contaminació lumínica”, explica el regidor, que hi afegeix que durant el mandat anterior es va fer especial atenció al clavegueram i a l'aigua i que ara és l'hora de posar al dia la il·luminació. Entre els carrers en què se substituiran els fanals hi ha el Jacint Verdaguer, l'Enric Granados, el Sant Miquel o l'Àngel Guimerà, entre d'altres. Està previst que les obres es posin a licitació a l'abril del 2016. L'actuació s'estima que sigui ràpida i que en nou o deu mesos estigui enllestida.

Telegestió

El nou sistema es presenta amb bombetes LED, que ja redueixen en gran part el consum elèctric, i també s'hi inclou un sistema de telegestió. D'aquesta manera, es posen elements de control a les caixes reguladores, i això permet que es pugui baixar la intensitat durant algunes hores de la nit, la qual cosa aporta un estalvi molt important d'energia. També es pot detectar si hi ha algun problema a les instal·lacions i que no sigui necessari que s'hi desplaci un operari, sinó que es pot solucionar el problema des d'un punt de control.

El regidor assegura que la majoria de grups municipals han donat suport a la proposta, que avui a la nit haurà de tenir l'aprovació del ple.

LA FRASE

És una aposta forta, perquè la il·luminació havia quedat força endarrerida en algunes zones
Antoni Subirà
regidor d'urbanisme

LA DATA

2016
Es preveu
que al desembre de l'any que ve el nou enllumenat ja pugui estar en funcionament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.