Societat

Tribunals

Desvalisada pel nebot

La fiscal demana sis anys de presó per a un acusat d'espoliar la seva tieta i d'apropiar-se-li de 231.697 euros

L'home afirma que hi havia moltes despeses

La desprotecció de la gent gran i del seu patrimoni és una xacra encara massa oculta, segons els experts. La secció sisena de l'Audiència de Barcelona va jutjar ahir un cas paradigmàtic. La fiscal va demanar sis anys de presó per a Joan Guimerà Canas, de 75 anys, a qui acusa d'un delicte d'apropiació indeguda per haver desvalisat tot el patrimoni de la seva tieta Dolors, de 93 anys, fet que la va obligar a ser atesa pels serveis socials. En concret, assegura que va embutxacar-se 231.697 euros d'ella, diners que reclama que li torni.

“La tieta em deia: ‘Joan, agafa el que vulguis i necessitis'.” És l'argument que va donar Guimerà al tribunal per justificar la seva actuació. L'home va explicar que la germana de la seva mare havia viscut amb ells algunes temporades quan va enviudar. En fer-se gran, el gener del 2009 van anar al notari i ella va donar-li poders generals per gestionar el seu patrimoni per pagar la residència privada, al carrer Lepant, i altres despeses. “La residència costava 2.000 euros al mes, a banda dde la perruqueria, el gimnàs... I com que no es portava bé amb la companya d'habitació, en tenia una per a ella sola, que costava 2.500 euros”, va assegurar l'acusat, que va afegir: “Com que la seva atenció requeria temps i perdia visites de comercial, li ho deia a la tieta, i ella em deia que agafés diners.”

L'advocada de l'acusat va exposar que la víctima tenia 15.000 euros estalviats al seu compte i amb els 900 euros mensuals que cobrava no podia mantenir les elevades despeses, que a voltes arribaven als 8.000 euros. Per això, nebot i tieta van acordar de vendre el pis d'ella a l'avinguda Meridiana de Barcelona, fet negat per la dona, que va assegurar que el que volia era donar el pis al banc a compte d'una renda fins que es morís.

La venda del pis, el juliol del 2009, va reportar-li un patrimoni de 163.627 euros. Segons la fiscal i l'acusació particular, el nebot va anar traient diners del compte de la tieta fins que un mes després només hi havia en el compte 3.000 euros, quan en realitat havien de ser 234.707 euros, xifra que la defensa assegura que és incorrecta en haver-se sumat altres conceptes. La manca de diners va provocar que els serveis socials es fessin càrrec de la dona i van dur-la a la residència pública Llars Mundet.

L'home, que va explicar que ell també va haver de marxar de Barcelona a viure a Arenys de Mar, va insistir que quan cuidava la tieta també “havia de pagar un despatx a la Via Augusta i algun dinar amb algun client”. Treballava de comercial tèxtil i cobrava uns 3.500 euros al mes en comissions, fet corroborat per l'empresari que el va contractar, tot i que va afegir que el 2008 va plegar de la feina. Una treballadora social de la residència pública va atendre la víctima, que es queixava que el nebot li havia pres les joies i després van veure que l'havia desvalisat. Ho van denunciar a la policia, i ahir, en el judici, la dona ho va ratificar: “Els diners eren per cuidar-me.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona