Societat

El Govern, el Barça i la Caixa col·laboren en un programa pilot contra la pobresa

L'objectiu d'Invulnerables és desenvolupar un paquet de mesures d'inversió social amb fort impacte territorial

Es durà a terme a Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, Manresa, el Vendrell, Tortosa i el barri de la Mariola, a Lleida

El departament de Benestar Social i Família, l'Obra Social “la Caixa”, la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol han presentat Invulnerables, un programa pilot de lluita contra la pobresa que es durà a terme a set localitats de Catalunya.

En roda de premsa, els representants de les citades entitats han explicat que l'objectiu del programa és desenvolupar un paquet de mesures d'inversió social amb fort impacte territorial, que es duran a terme a Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, Manresa, el Vendrell, Tortosa i el barri de la Mariola, a Lleida.

El programa va dirigit a nens i famílies vulnerables que necessiten cobrir algunes necessitats bàsiques, com l'accés a alimentació saludable o el reforç escolar, i a millorar l'ocupació de persones que tenen dificultats per aconseguir una ocupació, ja sigui perquè són aturats de llarga durada o perquè pateixen alguna discapacitat física o psíquica.

La directora de la Fundació Rosa Oriol, la monja dominica Sor Lucía Caram, que ha impulsat la iniciativa, ha dit que aquest projecte és “un repte, una realitat”, però també “un somni” perquè ens trobem en un moment de polarització i incertesa a nivell social, i per això pateixen més els qui són més vulnerables.

Ha assenyalat que els nens i joves conformen un col·lectiu molt sensible a les desigualtats socials, i per això s'ha referit als resultats de l'Informe Intermón 2014, que concloïa que “a Espanya i a Catalunya, la pobresa porta la cara dels nens”. Citant Albert Einstein, Sor Lucía Caram ha dit que “el progrés no té sentit mentre hi hagi nens infeliços”.

La monja ha remarcat la necessitat de “sumar esforços entre tots” a través de la cooperació público-privada que, ha dit, dibuixa un llarg recorregut en la història de Catalunya.

En la mateixa línia, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha recordat l'èxit dels resultats d'aquest tipus d'aliances, i ha agraït la col·laboració tant de les Fundacions de “la Caixa” i del FC Barcelona com dels ajuntaments on es desplegarà la prova pilot d'aquest programa.

Munté s'ha referit a la lluita contra la pobresa com una qüestió “transversal” que compromet el Govern i que afecta a diferent escala segons el territori.

La consellera ha explicat el perquè de l'elecció d'aquests municipis per a la prova pilot, i ha dit que respon a uns criteris mesurats pels indicadors territorials de risc de pobresa i exclusió social, presentats l'octubre passat per aquest departament i per l'Institut d'Estadística de Catalunya.

“Qualsevol tasca és poca per eradicar la pobresa”, ha declarat, “però aquest programa vol incidir en la vulnerabilitat de moltes famílies de Catalunya des de la invulnerabilitat”, és a dir, dotant-les d'eines que puguin millorar la seva situació a llarg termini.

El vicepresident primer del FC Barcelona Àrea Social i Fundació, Jordi Cardoner, ha explicat que la col·laboració del club esportiu serà a través dels programes Barçakids i FutbolNet, que promouen el treball en valors a través de l'esport per facilitar la inclusió a la societat.

Cardoner ha dit que el club és “imbatible en la lluita contra les realitats socials més pròximes” i ha recordat l'estreta vinculació del Barça amb programes d'integració.

De la seva banda, el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Giró, ha explicat que l'entitat posarà a disposició dels territoris pilot els programes Incorpora, dirigit a millorar l'ocupació i que ha tret de l'atur 6.000 persones entre gener i octubre; i CaixaProinfancia, dedicada a acompanyar famílies en situació de fragilitat, i que ja ha beneficiat 17.000 menors a les comarques de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia