Societat

Quatre locals guanyen l'estrella Michelin 2016

Disfrutar, Hoja Santa, Tresmacarrons i Emporium se sumen al llistat de guardonats per la prestigiosa guia vermella

Catalunya suma quatre nous restaurants al llistat de les estrelles Michelin 2016, en un altre any en què la popular guia vermella es resisteix a fer pujar a la categoria de dos i de tres algun establiment del país. L'enhorabona va a parar a propostes diferents: El Disfrutar i l'Hoja Santa de Barcelona, el Tresmacarrons de El Masnou i l'Emporium de Castelló d'Empúries.

Els dos primers ens remeten a l'essència de El Bulli, que encara té molt de pes. Els inspectors han volgut premiar amb justícia la feina dels tres antics caps de cuina del restaurant de Cala Montjoi, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, al seu local de Barcelona encara en el seu primer any de vida. Hi fan una cuina amb productes de primera que continua jugant amb la tècnica i les emocions a alt nivell, que ningú pensi que parlem d'un pret-a-porter bullinià. “L'estrella és un regal quan tens un restaurant enfocat cap a l'alta gastronomia”, deia ahir Casañas en la gala en què es van donar a conèixer les novetats de la nova guia a Santiago de Compostel·la, amb un sopar de platillos elaborat per vuit cuiners gallecs amb estrella. La seva era una estrella esperada i celebrada.

Albert Adrià, un altre talent amb connexió directa amb El Bulli, ha vist coronada la seva feina i la del xef Paco Méndez al mexicà d'alta cuina Hoja Santa tot just quan fa un any que l'han obert. “Crec que hem fet el rodatge i estem en un punt perfecte”, deia Adrià fa unes setmanes en el dinar amb què bufaven l'espelma. La guia vermella també li ha donat el vist-i-plau, i la nova estrella se suma a la que ja tenen dos dels seus altres projectes conjuntament amb el seu germà Ferran i els també germans Iglesias, la divertida del Tickets i la nikkei del Pakta.

La proposta de Tresmacarrons ha estat guardonada per elaborar una carta actual amb productes de temporada i molta cura en els detalls. Miquel Aldana sap combinar els fruits del mar, la muntanya i l'hort amb talent. I a l'Emporium els germans Jordà combinen les arrels amb les tècniques actuals “per oferir una cuina amb una matèria primera d'excel·lent qualitat”, diuen els inspectors. El local es troba en un hotel de Castelló d'Empúries que justament aquest any celebra el seu 50 aniversari.

Catalunya ha rebut 4 de les 15 primeres estrelles debutants a l'Estat en un any en què, com era d'esperar (perquè això passa molt de tant en tant) no hi ha caigut la grossa. No hi ha cap nou tres estrelles. No pugen de categoria ni Les Cols de Fina Puigdevall, ni el Miramar de Paco Pérez, ni l'Àbac de Jordi Cruz, tots tres ahir presents en la gala. Continuem amb dos tres estrelles a Catalunya (Sant Pau i Celler de Can Roca), quatre al País Basc ( Arzak, Akelarre, Berasategui i Azurmendi) i una a Madrid (DiverXO).

A més de l'anunci dels quatre restaurants catalans que aconsegueixen una primera estrella, la guia també ha constatat la pèrdua de l'estrella que ostentaven el restaurant Comerç 24 –que ha tancat temporalment per reformes- i el Neichel – que va tancar portes al gener per la crisi i que mantenia una estrella Michelin des de feia quasi 40 anys. El restaurant Ca l'Arpa de Banyoles i el Manairó de Barcelona tampoc lluiran el proper 2016 aquesta desitjada distinció perquè no l'han renovat. D'aquesta manera, la guia reconeix una cinquantena de restaurants del país, la mateixa xifra que ja tenia a l'edició anterior de la llista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’ICAG, compromès amb la nova llei de paritat

girona
URBANISME

Comencen a enderrocar l’edifici d’El Barco d’Esplugues de Llobregat

Esplugues de Llobregat
SOCIETAT

Tarragona incorporarà quatre nous busos elèctrics per millorar la flota urbana

Tarragona

El cicle ‘Notes al Parc’ tanca la 8a edició amb prop de 3.300 espectadors

gIRONA
SOCIETAT

Montblanc i la Patum, finalistes dels Premis Història National Geographic

Montblanc
societat

L’Acústica comptarà amb un dispositiu de seguretat i neteja format per 190 efectius

figueres
SUCCESSOS

Rubí reafirma la condemna contra el doble crim masclista al Vallès Occidental

Rubí
SOCIETAT

La Generalitat confirma la sanció de 10.000 euros a Sílvia Orriols per un discurs xenòfob

Barcelona

Prohibeixen aparcar a l’entorn d’una gran superfície de Montigalà per evitar el transport il·legal

Badalona