Societat

Tradicions

La Rambla, llums de Nadal d'autor

L'arquitecta Benedetta Tagliabue dóna vida a l'enllumenat nadalenc de la famosa via del centre de Barcelona

Les llums recrearan i multipliquen la vida i les persones que transiten per aquest passeig

Barcelona estrena el primer pessebre de Colau i encén els llums nadalencs arreu de tota la ciutat

Després de sis anys amb el mateix enllumenat, l'Associació d'Amics de la Rambla va estrenar ahir il·luminació nadalenca. “Hem fet un gir copernicà”, assegura el president de l'Associació, Joan Oliveras, que explica que aquesta campanya han apostat per un enllumenat d'autor. Amb això es vol convertir la cèntrica i famosa Rambla en “un passeig cultural i artístic per a la ciutat on autors de prestigi i de novell puguin fer les seves aportacions”. Dit d'una altra manera, es vol convertir la Rambla en una “ galeria d'art en forma d'enllumenat amb propostes d'artistes i d'art efímera”. Per Oliveras, això va englobat dins la idea de crear “un model de ciutat” i que Barcelona torni a ser líder en tendències artístiques.

L'encàrrec se l'han fet a la reconeguda arquitecta Benedetta Tagliabue, que ha volgut que aquest enllumenat recreï el que és aquesta via en sí i la seva vida. “Camines per la Rambla i és meravellós, el seu moviment, l'activitat i l'únic que pots fer és multiplicar-la”, destaca l'arquitecta cap de l'estudi Miralles Tagliabue EMBT. Així doncs, l'enllumenat crea aquesta diversitat de la Rambla i la seva gent. Per aconseguir-ho, han passejat per aquesta artèria i han fet fotografies de les persones que hi transiten. A través d'aquestes imatges han creat la il·luminat que, en total, es compon de 40 arcs en els que hi ha distribuïts 23 cares diferents, que es van repetint.

D'aquests arcs, n'hi ha de dos tipus. La majoria, estan formats amb uns tubs que donen forma als rostres. Aquests estan creats amb llums leds, que consumeixen menys que les convencionals.

Tagliabue també creu que un altre tret diferencial de la Rambla són les fulles, que canvien de color amb el pas de les estacions de l'any. Aquestes fulles estan representades en catorze arcs creats amb un “material especial que reflecteix la llum i, per tant, no gasta energia”, precisa l'arquitecta. Tagliabule va descobrir-lo l'any passat mentre passejava pels carrers de la ciutat italiana de Salerno i en un d'ells l'utilitzaven. Llavors, detalla, va començar una cooperació amb aquesta ciutat, però assegura que no li van revelar el nom d'aquest material que té la particularitat d'atreure la llum. Per tant, canvia de color segons l'entorn i el tipus de llum que l'envolta com pot ser la d'un comerç, la d'un cotxe, una farmàcia o una farola, per exemple.

Aquesta il·luminació nadalenca ha tingut un pressupost molt similar a la dels altres anys, de 66.000 euros, la meitat dels quals els ha finançat l'Ajuntament de Barcelona. “Hem utilitzat el pressupost que utilitzàvem per fer els enllumenats tradicionals”, destaca Oliveras. Ara la seva il·lusió és que cada any puguin tenir un enllumenat d'autor diferent i que Barcelona torni a ser un punt de referència artística, en aquest cas en llums de Nadal. “Si ens volem convertir en una galeria d'art efímera, cada any hauríem de canviar l'exposició”, sentencia.

Pessebre i llums globals

Ahir divendres, coincidint amb el Black Friday que va omplir els carrers de gent, Barcelona també va estrenar el pessebre, el primer amb Ada Colau a l'alcaldia. El pessebre combina tradició amb modernitat. A les set de la tarda l'alcaldessa va assistir a l'acte simbòlic d'encesa dels llums Nadal, que es va celebrar a la confluència del passeig de Maragall amb el carrer Cubelles, fora del centre. A l'acte també hi van participar Joan Romero, president de l'Eix Maragall, l'associació de comerciants d'aquest eix comercial que recorre els districtes d'Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu, i Vicenç Gasca, president de la Fundació Barcelona Comerç.

L'acte d'encesa va incloure un espectacle de llums i música, per, alegòricament, celebrar la vinguda d'aquest període on la llum de la ciutat, produïda simbòlicament per la força dels seus habitants, lluita contra la foscor de l'hivern i del passat. L'espectacle va ser conduït per Guillem Albà, showman, música, actor, clown i cantant, acompanyat pel grup musical Marabunta, que va tocar peces musicals creades especialment per a l'ocasió i que van recrear tradicions, idiomes i diversitat de cultures sota el lema de la paraula Acollim i amb el rerefons de la campanya de comunicació que ha llençat enguany l'Ajuntament de Barcelona, Hola Nadal.

Ahir també va ser el dia de l'estrena de la fira de Santa Llúcia. La fira de Santa Llúcia, datada del 1786, aquest any hi haurà 287 parades i s'articula a partir de parades de quatre tipus, de figures i pessebre, de verd, d'artesania i de simbombes i altres instruments musicals. Del primer apartat n'hi ha 123; del segon 96 distribuïdes en parades de verd i complements i en parades d'arbres i guarniments; del tercer n'hi ha 64, i del quart n'hi ha 4.

A les 123 parades de figures i pessebres es vendran tot el necessari per fer un diorama, així com suro pelegrí i molsa artificial o deshidratada. Aquests dos últims articles han d'estar envasats i no poden superar el 20% del total del gènere de la parada.

A les 65 parades de verd i complements, situades al passadís central de la fira, hi haurà molses, cagatió, suros, ramets de la sort, arbres del pessebre, centres o plantes nadalenques. També podran vendre espelmes, decoració nadalenca i llums per a la llar i per als arbres de nadal. Aquests productes no podran superar el 20% del total del gènere de la parada.

A les 31 parades d'arbres i guarniments, situades al passadís d'arbres, es vendran molses, cagatió, suro pelegrí, ramets de la sort, centres i plantes nadalenques, a banda dels arbres tant naturals com artificials. Igualment, també podran vendre espelmes, decoració nadalenca i llums per a la llar i per als arbres de nadal sense poder superar un 20% del total de la parada.

A les 64 parades d'artesania hi haurà productes dels quals se n'acreditarà la procedència artesanal. També podran vendre articles relacionats amb la decoració nadalenca de la llar, o dels arbres de nadal, sempre i quant aquests productes no superin el 20% del gènere de la parada.

Finalment, a les quatre parades de simbombes i instruments musicals s'hi vendran, a banda de les simbombes esmentades, panderetes, xerric-xerracs, martells musicals, i també algunes petites joguines per la canalla.

D'altra banda, pel que fa a la fira de la Sagrada Família, sobrirà avui dissabte. Tindrà 93 parades distribuïdes en el sector verd (27) on es vendran els arbres i les plantes de Nadal; el sector pessebres i figures tradicionals (34), on hi haurà els elements del diorama i els guarniments de Nadal; el sector alimentació (11), amb els productes alimentaris artesans, llaminadures i les xurreries, i el sector regals (21), productes variats per regalar, principalment d'artesania, bijuteria i roba.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró