Societat

Adolescents en risc

La Fundació Adsis dedica diversos programes a nens i joves amb mancances econòmiques per ajudar-los a nivell personal i professional

Un estudi fet a 3.000 adolescents revela que les desigualtats entre els estudiants els condicionen el futur i afecten en la seva autoestima

El Centre del Carmel de la Fundació Adsis s'emplena cada tarda d'estudiants d'ESO de diversos instituts del barri. Ronden dels 14 als 16 anys i estan acabant l'etapa educativa obligatòria. Cada tarda diversos educadors responen a tots els dubtes que els plantegen quan fan els deures, i els acompanyen en els diferents tallers i projectes dissenyats per orientar i dibuixar el seu futur tant a nivell personal com laboral.

En Martín té 15 anys i té previst estudiar batxillerat l'any vinent. Va al centre del Carmel dues tardes a la setmana, hi fa els deures i assisteix al taller de cuina. Fa 4 anys que hi va, i ha fet bons amics, també d'entre els educadors: “Tots tenim una bona relació i els educadors ens ajuden en tot allò que poden.” L'objectiu és guiar-los i donar-los les mateixes oportunitats que la resta d'adolescents, així com eines i recursos que aquests nois i noies no tenen per problemes econòmics i que pot abocar-los al fracàs escolar. “Els adolescents són un col·lectiu sensible, i es troben en l'etapa on ens constituïm com a persones socials. És un moment clau, ja que afronten problemes que els poden condicionar el seu futur laboral. No en som prou conscients. L'estudi que hem fet demostra que aquells joves en risc d'exclusió social tenen més tendència al fracàs escolar”, explica Daniel Juan, director del Centre del Carmel de la Fundació Adsis.

L'estudi, fet aquest setembre, recull les respostes de 3.000 adolescents de tot l'Estat i mostra unes conclusions preocupants: d'una classe de 30 estudiants d'ESO, 6 tenen carències econòmiques severes que condicionaran el seu futur. “Això implica que els estudiants en risc d'exclusió social (RES) tenen menys oportunitats que la resta i més dificultats per afrontar aquesta etapa educativa, no només en termes educatius, sinó que això influeix en la seva autoestima”, apunta Juan. Els adolescents en risc presenten un rendiment acadèmic un 24% més baix i un 56% d'ells han suspès 3 assignatures o més en l'última avaluació del curs 2014-2015. “Proposem un model en què el tutor ajudi i acompanyi l'alumne de manera personalitzada. És imprescindible que hi hagi un canvi del model educatiu, perquè aquest no funciona”, conclou el director del Centre del Carmel.


ue?

La ONG ajuda diversos
col·lectius segons les necessitats que es presenten a
cada barri on s'estableixen, però predomina el jove.


ui?

La Fundació Adsis és una ONG present a Catalunya
als barris del Carmel i del casc antic de Barcelona.
Té centres a tot l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia