Societat

Les falles del Pirineu ja són patrimoni de la humanitat

El comitè interdepartamental de la Unesco reconeix les festes de foc del Pirineu com a bé immaterial de la humanitat

Avui se'n celebrarà la proclamació amb baixades de falles en diversos pobles pirinencs

Festa grossa al Pirineu. Ahir, l'assemblea del comitè interdepartamental de la Unesco, reunida a Namíbia, va decidir concedir el títol de patrimoni immaterial de la humanitat a les festes de foc del solstici d'estiu del Pirineu. Això inclou les falles, els haros i brandons que es fan per Sant Joan a cada costat del Pirineu, totes relaciones amb el foc i l'arbre, en una candidatura formada per 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i la Ribagorça d'administració aragonesa. S'esperava que l'expedient de la candidatura pirinenca (n'hi ha 35 més) es discutís avui al matí, però l'assemblea de la Unesco va accelerar les deliberacions i ahir, a les 3 del migdia hora catalana, la notícia de la proclamació va començar a córrer arreu del Pirineu.

Celebració espontània

“És una notícia excepcional, estem molt contents”, va explicar, exultant, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Peralada. A la vall i també altres municipis de la candidatura tenien previstos, en cas de rebre el reconeixement, actes de celebració per avui. Però de manera espontània es van reunir colles de fallaires als bars i durant tota la tarda hi va córrer el cava. “Per nosaltres és especialment important, amb aquest ja tenim dos reconeixements mundials molt importants”, explica Peralada, fent referència al reconeixement del romànic de la Vall de Boí com a patrimoni de la humanitat, del qual s'ha celebrat aquests dies el seu quinzè aniversari. També hi va haver celebracions al Pallars, a l'Aran, a Andorra i a la resta de la Ribagorça. “Estem molt contents, és un orgull i un gran honor que la Unesco hagi reconegut la nostra festa”, va explicar el delegat del govern a l'Alt Pirineu i Aran i exalcalde del Pont de Suert, Albert Alins. El govern català ha participat en la candidatura amb el de l'Estat espanyol, el francès i Andorra. Ha estat el principat pirinenc qui ha liderat la candidatura, que es va conformar fa dos anys a partir de la iniciativa dels municipis fallaires, que es van agrupar primer en una associació per mirar de promocionar turísticament les seves festes de foc de l'estiu. “Una de les coses que més ha valorat la Unesco ha estat precisament aquest caràcter transversal de la candidatura, amb una festa ancestral que és anterior a les fronteres actuals i que demostra que els límits territorials han canviat amb els anys, però la festa ancestral ha continuat al llarg de la història”, explica Alins.

Premi fotogràfic

D'altra banda, una fotografia de la baixada de falles a Taüll ha estat guardonada amb el premi fotogràfic del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La fotografia Serps de foc per la muntanya mostra la filera de torxes baixant cap al poble, on es crema finalment un arbre i es balla i canta al voltant de la foguera durant la nit. El seu autor és el fotògraf Santi Iglesias, col·laborador d'aquest diari.

LES FRASES

És fruit de la bona feina que han fet els fallaires, municipis i institucions
Albert Alins
delegat del govern de la generalitat al pirineu
Estem molt contents, i sobretot a la Vall de Boí, que ja tenim dos elements reconeguts
Joan Peralada
alcalde de la vall de boí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.