Societat

L'Hospitalet museïtza el seu patrimoni històric

La vila del Baix Camp inicia les obres de restauració d'una part del mur i la torre de l'hospital gòtic, i prepara l'obertura d'un centre de visitants per acostar el seu patrimoni al turisme

A finals de novembre, a l'Hospitalet de l'Infant es van iniciar les obres de restauració de la part del mur i la torre de l'hospital gòtic de la vila. L'execució del projecte, que també inclou l'adequació de la sala d'exposicions Infant Pere i de sala on hi havia la biblioteca municipal, té l'objectiu d'adaptar aquests espais a les necessitats del futur centre de visitants de l'hospital del Coll de Balaguer. Les obres les du a terme l'empresa Azuche 88 SL i costaran uns 550.000 euros.

Quatre mesos d'execució

El batlle de la vila, Alfons Garcia, va explicar a Reusdigital.cat que les primeres intervencions ja es van fer en el mandat anterior i va precisar que en aquest les obres consistiran a “intervenir en un altre pany de muralla, a la façana nord, tant interior com exterior”. En el futur, el consistori de la vila té previst convertir l'espai en un centre de visitants. “Volem fer un petit passeig de ronda per fer visitable tot l'entorn”, va explicar el batlle. Gracia va subratllar també que, per tal de finançar les obres del projecte, l'Ajuntament disposarà d'una subvenció del programa de l'1,5% per a conservació o enriquiment de patrimoni històric espanyol del Ministeri de Foment. “Això ens permetrà sufragar una part del cost de les obres”, ha dit l'alcalde. Aquesta subvenció serà de 326.000 euros i equival al 75% del cost del projecte, que inclou altres actuacions de millora de l'edifici.

Garcia va assenyalar que, en principi, les obres tindran un termini d'execució de quatre mesos. “Comptem que a finals de la primavera vinent ja s'hauran acabat”, va precisar. D'aquesta manera, Garcia va indicar que la intenció és que el centre de visitants estigui enllestit de cara a l'estiu del 2016. “El servei de museïtzació ja està adjudicat per un valor aproximat de 384.000 euros”, va dir l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La subvenció de les obres la cobreix el Ministeri de Foment, però és l'Ajuntament qui ha trobat “els recursos necessaris” per finançar la museïtzació de l'espai.

El projecte també inclourà diverses actuacions a l'immoble de titularitat municipal on està situada la sala d'exposicions Infant Pere, a la planta baixa, on fins fa poc hi havia la biblioteca municipal. Aquestes actuacions serviran per adequar aquests espais i les corresponents instal·lacions a la normativa i adaptar-los a les necessitats del futur centre de visitants de l'hospital del Coll de Balaguer, que ocuparà les dues plantes de l'immoble i que obrirà l'any vinent per convertir-se “en un reclam més de la vila”, segons ha explicat Garcia.

Hospital medieval

El conjunt monumental, fundat l'any 1344 per iniciativa de l'infant Pere i declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), tindrà dues plantes. A la planta baixa hi haurà la recepció i s'hi explicarà el monument en relació amb la plana del Coll de Balaguer. Pel que fa a la primera planta, s'incidirà sobre el concepte d'hospital en l'època medieval, vinculat a l'hospitalitat, l'acollida de viatgers, pelegrins, i pobres, i també sobre la fundació de l'hospital del coll de Balaguer, la vida a l'hospital i la seva arquitectura singular.

Tot plegat ha d'esdevenir “el complement ideal del turisme de sol i platja” que tradicionalment ha ofert la vila als seus visitants. “Creiem que fent visitable l'espai portarem visites al poble i que oferirem un valor afegit als turistes”, va concretar Garcia. Per difondre aquests coneixements d'una manera que resulti entenedora, es faran servir elements de comunicació audiovisual i interactiva, com ara recursos audiovisuals, reconstruccions històriques i restitucions virtuals.

LA XIFRA

326.000
euros és l'import de la subvenció rebuda per l'Ajuntament del Ministeri de Foment.

LA FRASE

Fent visitable l'espai oferirem un valor afegit al nostre turisme
Alfons Garcia
alcalde de vandellòs i l'hospitalet de l'infant

Un projecte per acostar el patrimoni històric al públic

L'àrea de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va engegar el projecte de museïtzació de hospital medieval de l'Hospitalet de l'Infant, declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN), fa més d'un any. Per tal de dur-lo a terme, va posar a licitació la redacció d'un projecte executiu de museologia i museografia de l'antic hospital del Coll de Balaguer com a centre de visitants. Per Alfons Garcia, el gran objectiu de futur d'aquest projecte és ' “disposar d'un lloc on es valori, s'interpreti i es difongui la importància de l'hospital gòtic, que és el nostre element patrimonial més important ”. Així mateix, el batlle va assenyalar que es vol “reforçar el potencial de l'hospital com a símbol d'identitat de la vila” i convertir l'equipament en un reclam turístic que ampliï l'oferta de cultura i lleure del municipi per al turisme familiar “ per tenir més visites al poble. L'alcalde va indicar que el projecte “dotarà de significació cultural no només el recinte monumental, sinó també el seu entorn”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.