Societat

Prohibit entrar als boscos del Vallès per la ventada del 2014

Encara retiren els més de 500.000 arbres caiguts i es manté actiu el ban per no entrar al rodal de Sabadell

Els municipis reben 4 milions d'ajuts de 17 demanats i comencen a fer replantacions

Un any després del virulent episodi de vent que va fer caure més de mig milió d'arbres entre el Vallès Occidental i l'Oriental i que va provocar dos morts per la caiguda d'un mur a Terrassa, encara hi ha zones de bosc a les quals està prohibit accedir perquè són perilloses i s'hi estan fent treballs de retirada dels troncs. És el cas de les masses forestals del rodal de Sabadell, on el consistori “manté el ban de prohibició” perquè les empreses contractades encara “hi estan treballant i la seguretat no hi és garantida”, deia el regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga.

La devastació que va provocar l'episodi de vent amb ratxes de fins a 124 quilòmetres per hora va obligar els propietaris forestals privats –el 89% de la massa forestal del Vallès Occidental– i les administracions locals a treballar conjuntament per trobar una sortida a la gran quantitat d'arbres que s'havien de retirar. Per això es va crear l'Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, Castellar, Sentmenat i Terrassa, a la qual s'hi va adherir el consistori sabadellenc per afrontar conjuntament la gestió de la retirada i l'aprofitament del arbres. Es va subhastar a dues empreses ­–Serradora Boix i Lignia Biomassa– la retirada de part dels 288.000 arbres caiguts i a dia d'avui ja han extret 1.378 tones de fusta i biomassa només dels boscos públics, cosa que representa entre el 86 i el 92% de les tasques encarregades. Actualment, les empreses treballen en parcel·les de la zona de Castellarnau i de Can Faixero de Sabadell.

En el cas de Terrassa van caure uns 118.888 arbres a tota l'anella verda i el cost de la seva retirada es va fixar en més de 880.000 euros. El procediment per reduir els costos utilitzat per l'Ajuntament per sufragar els 445.000 euros de la retirada als boscos municipals va ser el mateix: treure a concurs el seu aprofitament. Encara no s'han acabat els treballs i queden pendents les zones de més difícil accés i les més aïllades. Recentment també s'ha iniciat la retirada de les soques, tant a l'entorn de la ciutat com en parcs i jardins. La reforestació anirà més lenta, tot i que s'ha començat a les zones més transitades, com ara al torrent de la Betzuca i al voltant del Centre d'Informació Ambiental de Can Bonvilar. Al nucli urbà no s'ha posat data encara per substituir el miler d'exemplars que van caure, mentre que a Sabadell ja han anunciat que se'n reposaran 861.

Les actuacions de reparació de mobiliari, voreres, equipaments, serveis o obertura de camins s'han finançat en part amb les ajudes rebudes del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, que inclouen també algunes poblacions de l'Anoia, Osona, el Bages i el Maresme. El gruix total, a l'espera d'una part que li falta concedir la Diputació a l'Ajuntament de Terrassa, és de 4,1 milions d'euros. Només als dos vallesos, els ajuntaments afectats havien fet arribar a les diferents administracions peticions de subvenció per un valor de més de 17 milions. També en el cas de Terrassa, el consistori va descomptar de l'import rebut de la Generalitat 186.369 euros concedits de les indemnitzacions rebudes de les asseguradores contractades.

LA XIFRA

4,2
milions
d'euros és el valor dels desperfectes a l'entorn urbà i natural sumats de Terrassa (2,2) i Sabadell (1,9).

LA FRASE

La massa forestal afectada per la ventada és molt gran, més de la percebuda inicialment
Joan Berlanga
Regidor de sostenibilitat de l'Ajuntament de Sabadell

Instrucció judicial, pla de boscos i neteja de rieres

Una de les qüestions pendents és saber si de la caiguda del mur de l'antiga fàbrica AEG de Terrassa que va posar fi a la vida d'una noia i un home de 16 i 27 anys, respectivament, se'n poden derivar responsabilitats penals. En les diligències obertes d'ofici hi han de comparèixer la família, l'Ajuntament de Terrassa i els propietaris dels terrenys, Asentia Project SL. Un estudi de la UPC, com va publicar aquest diari el mes de juny passat, revela que el mur estava mal fet i hi havia un pilar metàl·lic mal fixat.

Arran de la desgràcia, el Consell Comarcal del Vallès Occidental també treballa en l'elaboració d'un protocol d'actuació davant de catàstrofes al medi natural per unificar criteris i agilitzar les respostes. A més, en col·laboració amb ajuntaments i els propietaris forestals, ha iniciat la planificació forestal de la comarca.

D'altra banda, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està realitzant diverses actuacions de neteja en diferents trams de les rieres dels territoris afectats, com ara a Terrassa, o la darrera a Sant Quirze del Vallès, en un tram del torrent de la Betzuca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.