Societat

El govern salda el deute històric amb la UdG

El claustre avala, amb un 61% de vots a favor, l'informe anual del rector

La Generalitat paga els 17,4 milions que devia a la Universitat gràcies al fons de liquiditat

Bonet manté que en dos anys ha complert el 65% del programa

El claustre de la UdG va aprovar ahir amb bona nota (61%) l'informe de gestió del 2015 del rector, Sergi Bonet. Un claustre intens on, a més, Bonet ho va aprofitar per fer públic que la Generalitat havia pagat gràcies al fons de liquiditat autonòmica el deute històric que arrossegava amb la Universitat, de 17,4 milions d'euros. A més, Bonet també va anunciar l'acord entre les administracions –vegeu la peça– per retornar a l'Estat el deute acumulat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que puja a 16 milions d'euros, durant un màxim de 20 anys.

El claustre de la UdG, on el rector va presentar el seu informe, que correspon al seu segon any de mandat, va ser, doncs, intens i amb dades positives. Sergi Bonet va rebre el vot favorable de 94 dels 154 membres claustrals –36 hi van votar en contra i 24 en blanc–. Pel que fa a l'informe, Sergi Bonet va explicar que el 2015 ha estat un any encara marcat per una “situació econòmica complicada”, però que s'han pogut “continuar abordant els reptes de futur amb l'esforç de tota la comunitat universitària”. Amb dos anys de mandat, assegura el rector, “s'ha complert el 65% del programa de govern”, que entén com un “contracte” amb la comunitat universitària.

A més, ahir a les vuit del matí la Generalitat de Catalunya, gràcies al fons de liquiditat autonòmica, va transferir a la UdG 17,4 milions d'euros en concepte del “deute històric”. Una quantitat que, segons Bonet, “afavorirà la tresoreria de la nostra universitat i evitarà fer ús de les pòlisses de crèdit actuals”.

Una de les apostes del rector ha estat la internacionalització de la UdG i l'aposta per la tercera llengua. En aquest sentit, segons Bonet, cal destacar, d'una banda, el pla de terceres llengües, que preveu l'adhesió al programa Parla 3 de la Generalitat, la introducció en les memòries dels graus del requisit del nivell B2 d'anglès o d'una altra tercera llengua, la formació en terceres llengües del PDI i del PAS amb acreditació final del B2 d'anglès, i la introducció progressiva de la llengua anglesa com a llengua vehicular en assignatures de graus fins a arribar als 30 crèdits (equivalent a cinc assignatures de 6 crèdits cadascuna). I, de l'altra, el reforç de les relacions acadèmiques amb Llatinoamèrica, el cercle mediterrani i l'Àsia. Precisament, el rector va destacar que d'acord amb el programa de govern, la UdG ha de continuar reforçant les relacions acadèmiques al llarg d'aquests quatre anys de mandat amb tres regions geoestratègiques: Llatinoamèrica, cercle mediterrani i, ara, l'Àsia.

16
milions d'euros
és el que es retornarà d'urgència del deute que té el Parc Científic i Tecnològic amb l'Estat.
17,4
milions d'euros
era el deute històric que la Generalitat arrossegava amb la UdG i que ahir va saldar.

Rècord històric de matriculats de grau

El nombre d'estudiants de grau ha augmentat un 1,4% respecte al curs anterior i s'ha arribat al nombre més alt des de la creació de la UdG, ara fa 24 anys. Pel que fa a estudiants de màster, respecte al curs 2013/2014 n'hi ha 136 més, ja que s'ha passat de 497 estudiants als 633 d'aquest curs, cosa que representa un 27% d'increment. Precisament, pel que fa a la política acadèmica i docent, el rector ha destacat el nombre global d'estudiants matriculats, que se situa en 15.191 (13.717 en graus, 880 en màsters i 594 en programes de doctorat).

En relació amb la política de personal docent i investigador (PDI), s'està treballant en la plantilla teòrica, que es presentarà en la pròxima sessió de claustre, prevista per al 18 de febrer del 2016, i que pretén ser un instrument per dur a terme nova contractació i promoció del PDI. Segons Bonet, ha de servir, a més, per elevar al govern de la Generalitat les necessitats reals de la UdG. També s'han emprès mesures per assegurar la carrera professional i el relleu generacional. S'han destinat 750.000 euros a l'estabilització de 26 professors temporals amb dedicació a temps complet que acabaven el contracte i a convocar deu noves places de lector. En recerca, el rector ha destacat la posada en marxa del programa de recerca de millora de la productivitat científica, dotat amb cinc milions d'euros propis, que ha de garantir la generació de coneixement del 2016 al 2018. Hi han aspirat 138 projectes –60 de l'àmbit humanístic i social i 78 de l'àmbit científic i tècnic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia