Societat

Obren les portes els pessebres vivents de l'àrea de Barcelona

El pessebre vivent del Bages recorda els tres anys del conflicte al país àrab i demana reflexió i compromís als veïns

La gran majoria dels escenaris del pessebre de Tona són reconstruïts des de zero cada any

Les comarques barcelonines s'han posat la samarra i la barretina per fer honor a les festes nadalenques. Pobles i ciutats es transformen aquests dies en escenaris nadalencs. Milers d'actors donen vida als seus racons amb les escenes i els personatges més representatius d'una tradició que recula fins a la Palestina de fa 2.000 anys. Els pessebres vivents de la demarcació obren portes per recrear el naixement de Jesús.

El primer que ho fa, com cada any des del 1962, és el de Corbera de Llobregat. Va aixecar el teló el 28 de novembre i tancarà la temporada el 10 de gener. És també el que més representacions ofereix (51 enguany), però se n'escenifiquen molts més. L'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, que aquest any celebra el 25è aniversari, aglutina 42 pessebres del territori, la majoria de la demarcació.

Sant Fost de Campsentelles representa el tercer pessebre vivent més antic del país (després del de Castell d'Aro i Corbera). Reconegut com el pessebre vivent dels efectes especials, s'escenifica en 28 escenes a l'aire lliure. A Tona, els escenaris del pessebre cada any es desmunten i es construeixen totalment, de manera que permet oferir una visió nova cada edició. El de Martorelles és un pessebre interactiu, una tradició d'arrels hebrees i romanes en què participen els visitants, ja sigui al Palau d'Herodes o adorant el Nen. El de les Torres de Fals, el pessebre vivent del Bages, recorda enguany els tres anys del conflicte a Síria i demana reflexió i compromís per “exigir que es tirin endavant polítiques integrals de cooperació, solidaritat, pau i no-violència que garanteixin els drets i la dignitat a tot el món”.

Arreu, veïns i entitats construeixen recorreguts que conserven bona part dels quadres bíblics i en els quals proliferen antics oficis, com a Òrrius. Una de les prioritats de la nova junta de cara a la temporada vinent és la incorporació de nous oficis en desús a més dels ja existents.

Corbera redueix l'aforament per millorar la visita

Aquesta temporada, els responsables del pessebre vivent de Corbera de Llobregat han decidit reduir l'aforament màxim per representació de 800 a 700 persones, amb l'objectiu de fer més dinàmica i agradable l'estada dels visitants. Segons Jordi Boltà, president de l'Associació Amics de Corbera, “aquesta reducció també permetrà una millor visualització de totes les escenes”, i hi ha afegit: “Des que l'any passat vam incorporar la venda d'entrades en línia, podem distribuir molt millor els visitants entre les diverses sessions.” En el pessebre, hi participaran novament més de 200 veïns i veïnes de Corbera, que es convertiran en les figures protagonistes del muntatge. Cada acte es du a terme en un circuit de més de 700 metres, en què s'interpreten un total de 13 escenes en un entorn privilegiat, la Penya del Corb. Des dels orígens, el pessebre vivent de Corbera ha rebut més de 854.000 visitants durant les més de 2.150 representacions realitzades. Enguany,
al peu del pessebre, diverses entitats organitzen el Mercat Vivent, on es pot trobar moda, complements i gastronomia (consultar dies).

Dies 20 i 24-27de desembre i 1, 3, 5, 6, 9 i 10 de gener. Horari: entre les 18 i les 20 hores, en funció del dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.