Societat

El refugi antiaeri del Regall d'Ontinyent serà visitable a principis de 2016

L'Ajuntament està executant les obres que convertiran aquest espai en un nou recurs turístic i cultural del municipi

El refugi antiaeri del Regall d'Ontinyent serà visitable a principis de 2016. L'Ajuntament de la ciutat, propietari de l'edifici i dels terrenys necessaris per dur a terme les obres, ha impulsat la seua rehabilitació, una actuació que ja ha començat i que durarà al voltant de sis setmanes, després de les quals (previsiblement a finals de gener) aquest espai es convertirà en un nou recurs turístic i cultural del municipi.

El projecte pretén posar en valor aquest espai subterrani, actualment en desús, que està inclòs dins el catàleg de Patrimoni Arqueològic, Etnològic i Històric de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana.

Quan estiga finalitzat, el refugi servirà per realitzar visites guiades a grups escolars, turistes i públic en general, i estarà adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.

Les obres, amb un cost de 70.045'74 euros, respecten en tot moment la seua importància històrica. Entre les actuacions, es netegen els accessos, es consoliden parets i voltes amb risc de despreniment, s'executa un sistema de drenatge per resoldre les filtracions d'aigua i es pavimentarà la superfície amb formigó porós armat amb fibres de polièster.

A més, es reconstruiran els esglaons dels dos accessos a les galeries en tot el desenvolupament de l'escala; i es realitzarà la instal·lació elèctrica i il·luminació d'acord a les necessitats.

Una volta estiguen finalitzades les obres, s'elaborarà un vídeo explicatiu de suport per a les visites guiades, que s'hauran de concertar previ avís.

Aquest va ser un dels refugis que es van construir a Ontinyent durant la Guerra de 1936 per protegir la població de possibles atacs aeris. La capital de la Vall d'Albaida era un dels nuclis industrials que van reorientar la seua producció a la fabricació de munició per a atendre la demanda d'armament de guerra, convertint-se així en un possible focus d'atacs.

A la ciutat hi ha ara entre 8 i 9 refugis catalogats, la majoria d'ells de difícil accés, i alguns d'ells situats dins de les fàbriques més destacades, com la de Paduana o Tortosa i Delgado. El refugi del Regall es converteix així en el primer que es recupera de tots els que hi ha actualment registrats. Es va triar aquest en concret per la seua rehabilitació perquè actualment és l'únic al qual es pot accedir.

El refugi es va construir al novembre de 1938 amb un pressupost de 33.609'9 pessetes. Compta amb una superfície construïda aproximada de 144'25 m2 i una superfície útil de 117'77 m2, repartits en una sola planta, i tenia capacitat per protegir entre 500 i 577 persones. Té dos accessos situats al carrer del Regall que recauen al carrer amb trànsit de vianants, un d'ells s'utilitzarà com a accés principal per al públic general i l'altre s'adaptarà a les necessitats de persones amb mobilitat reduïda.

S'accedeix mitjançant dues portes metàl·liques inserides en el mur de pedra del nucli històric i les escales condueixen a un conjunt de galeries. La particularitat d'aquest refugi respecte a la resta és el material amb què està construït, ja que està excavat sobre la pedra i presenta actualment una gran capa de fang a terra i despreniments en els murs de pedra i terra natural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.