Societat

Foment de l'Habitatge passa de 90 a 400 pisos en 3 anys

La fundació, que està vinculada a Càritas i celebra 25 anys, ofereix allotjament a 360 famílies en situació vulnerable

Els usuaris es beneficien també de l'acompanyament d'un equip educatiu

La dificultat per accedir a un habitatge en condicions s'ha convertit en un dels grans problemes que estan assumint les entitats socials des de fa anys. En aquest context, la fundació Foment de l'Habitatge Social ha passat de gestionar 90 pisos a gairebé 400 en els tres últims anys. “Hem centrat l'esforç en la incorporació de nous habitatges que han permès satisfer les necessitats més urgents”, explica el director de la fundació, Francesc Almacelles. En aquest moment, quan la fundació fa 25 anys, se'n beneficien 360 famílies pagant un lloguer social.

Eva López, de 39 anys, fa dos anys que viu amb les seves dues filles de 13 i 7 anys en un pis de Foment de l'Habitatge Social. “Estàvem en un pis de lloguer, però va arribar un moment que no el podíem pagar –recorda López–. Et trobes amb un problema molt gran i sense la seguretat d'un lloc on viure és impossible dur una vida normal.” D'històries com la d'aquesta mare divorciada i sense feina se'n troben sovint els serveis socials bàsics i els entitats socials. No és l'exclusió anomenada estructural, sinó la provocada per la falta d'un lloc de treball o, quan hi ha feina, per la conseqüència d'uns sous de misèria. “Vaig anar als serveis socials per primer cop i em van posar en contacte amb Càritas”, relata López.

Cursets per formar-se com a cuidadora de persones grans, suports econòmics puntuals i el pis han canviat la vida d'aquesta mare i les seves filles: “Estava molt tocada, però he guanyat autoestima. Un exemple: feia anys que no estudiava i gràcies a l'empenta que m'han donat he tornat a estudiar. I he tret bona nota!” I no només això, López destaca també la importància que gràcies a les classes i les pràctiques ha fet noves amistats, un aspecte també molt important. I conclou: “Des de Càritas han fet que jo em sorprengui de mi mateixa.”

I és que accedir a un pis de Foment de l'Habitatge Social significa tenir una llar i alhora sotmetre's a un seguiment per part dels professionals de l'entitat que acompanyen la família en el procés de recuperació. “No et donen les claus i espavila't –destaca López–, sinó que procuren que et marquis uns objectius i que no et desanimis. T'acompanyen perquè lluitis dia a dia, i encara que et sembli que tens molts problemes no deixen que t'enfonsis.”

Recuperar autonomia

Almacelles té clar que aquesta preocupació per l'estat anímic de les persones ateses i un equip educatiu que les acompanya perquè treballin per aconseguir uns objectius determinats i refer la seva vida és el que dóna veritable sentit a facilitar-los un allotjament. “Un lloguer social i un pla de treball, en el qual s'hi inclou formació, inserció laboral, assessorament econòmic i, si cal, ajudes per a la infància, són un conjunt”, subratlla el director de la fundació, que destaca altres elements com ara que la família és la que crea la seva llar segons el seu gust i necessitats. Així mateix, després d'un temps al pis de la fundació, tenen suport per trobar un nou habitatge públic o privat.

Aquest pas de 90 a 400 habitatges s'ha aconseguit a través d'acords de lloguers amb l'Agència Catalana de l'Habitatge, la Diputació de Barcelona, Fundació Família i Benestar Social i Regesa. “Ens interessen sobretot els pisos en cessió”, diu Almacelles. Els que no estan en condicions es rehabiliten i això comporta una inversió mitjana d'uns 3.000 euros per pis.

LES FRASES

A la fundació no et donen les claus i prou, sinó que t'acompanyen perquè evolucionis
Eva López
viu en un pis de la Fundació foment de l'Habitatge social
Amb un habitatge, la família guanya tranquil·litat i pot reconduir situacions molt angoixants
Francesc Almacelles
Fund. foment de l'habitatge social
El pla de treball, per facilitar la inserció laboral o, quan cal, fer un assessorament econòmic, és fonamental
m i

Lluny del parc de pisos de lloguer social d'Europa

La fundació privada Foment de l'Habitatge Social es va crear el juliol del 1990 promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona i amb l'objectiu de lluitar contra l'exclusió residencial. Actualment té gairebé 400 pisos de lloguer social i acompanyen unes 360 famílies, amb una estada mitjana de dos anys i mig.

Altres gestores d'habitatge a Catalunya són la Fundació Mambré, SER.GI, Benallar i Hàbitat 3. Mambré, que es va constituir l'any 2007 impulsada per Arrels Fundació, Assís Centre d'Acollida, la Companyia de les Filles de la Caritat i l'Orde Hospitalària Sant Joan de Déu, busca donar respostes en l'àmbit residencial i laboral.

Hàbitat3 es va crear a finals del 2014, promoguda per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social i actualment, un any després, gestiona 167 habitatges de lloguer social on hi viuen 518 persones. En el moment de la creació, la Taula va recordar que en països com Holanda o França és habitual que les entitats controlin bona part de l'habitatge social. Un dels últims estudis sobre el tema, fet precisament per la Taula, assenyala que a Catalunya són necessaris 230.000 pisos de lloguer social per arribar al nivell d'altres països de la UE. Hi ha uns 450.000 habitatges buits, dels quals 100.000 són d'entitats bancàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia