Vida social
Erik, el primer català
El nen va néixer a l'Hospital de Figueres quan passaven set minuts de la mitjanit
Un miler de persones van anar al far de Sant Sebastià per donar la benvinguda al primer raig de sol del 2016
A Sant Feliu, 225 persones van capbussar-se al mar
La prova ‘màgica' per predir el temps torna a marcar pluja
A Santa Pau provende donar caire científic a la prova ‘màgica' de la ceba que endevina el temps
El primer nadó nascut a Catalunya aquest 2016 es diu Erik i va néixer a l'Hospital de Figueres quan passaven set minuts de la mitjanit. Va ser un part natural i en el moment de sortir el nen pesava 3,990 quilos. Els pares, l'Ana i l'Alberto, són d'origen bolivià, han viscut durant quinze anys a Figueres i fa tres mesos que resideixen al municipi d'Espolla. Tenen dos fills més, una nena de 8 anys i un nen de 6, “que estaven molt il·lusionats amb el naixement d'un nou germanet, sobretot la nena, a la qual li hauria agradat que hagués nascut uns dies abans, perquè tenia moltes ganes de veure'l”.
El conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, i l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, van visitar ahir el nadó i van lliurar un ram de flors a la mare. Durant la trobada amb els mitjans, Ruiz va comentar que “cal recuperar les taxes de natalitat que hi havia a Catalunya fa anys”, ja que el país té actualment una població altament envellida, com la majoria de països europeus. Per la seva banda, Felip es va mostrar molt satisfeta que el primer català sigui d'una família establerta a Espolla. Entre els molts obsequis que la família va rebre, hi ha el de CaixaBank: una Llibreta Estrella Super3 amb 2.000 euros.
El primer dia de l'any es duen a terme a la demarcació de Girona moltes activitats populars, entre les quals hi ha el primer bany ganxó, la rebuda del primer raig de sol de l'any al far de Sant Sebastià i al cap de Creus, i la primera ballada de sardanes de l'any, a Lloret de Mar, entre d'altres.
Un total de 225 persones es van inscriure per participar en el primer bany de l'any a la platja de Sant Feliu de Guíxols, organitzat pel Club Aquàtic Xaloc i el Centre Excursionista Montclar, amb la col·laboració de l'Ajuntament. La bonança meteorològica de les últimes setmanes feia preveure que la participació aquesta vegada podia ser rècord, però al final el dia va començar gris i ennuvolat, una situació que va deixar la temperatura ambient més baixa, entre catorze i quinze graus. Aquestes magnituds coincidien amb les de l'aigua del mar, superior aquest cop a les mitjanes habituals. Però la majoria dels banyistes, com que no feia sol, no van allargar gaire la capbussada i es van quedar a pocs metres de la sorra.
Al far de Sant Sebastià un miler de persones es van reunir per donar la benvinguda al primer raig de sol del 2016. S'hi van ballar sardanes i es van repartir més de cent litres de xocolata desfeta.
La tradicional prova de la ceba per endevinar el temps, un mètode ancestral, va donar com a resultat que el 2016 serà un any plujós. Aquesta vegada, els artífexs de “la prova màgica” al bar Can Pauet de Santa Pau van voler afegir un valor científic al sistema de predicció, per determinar si l'aigua que s'afegeix a les clovelles de la ceba salades prové de l'atmosfera o de la mateixa ceba. Per fer la comprovació, van pesar una a una les clofolles abans i després de la nit de cap d'any. La conclusió: l'aigua surt de la ceba, perquè el pes no ha variat.