Celrà tindrà vigilants per fer pedagogia del civisme
Responent a una demanda veïnal s'impulsa la contractació de dos agents per garantir un bon ús de l'espai públic
El reglament i el seguiment del servei es faran a través de processos participatius
L'Ajuntament de Celrà està impulsant la creació de la figura dels vigilants municipals. Es tracta d'uns agents de l'autoritat, la principal funció dels quals, però, serà pedagògica: “No es planteja com un cos de policia, sinó com uns funcionaris que tindran la missió de garantir un bon ús de l'espai públic”, assegura l'alcalde, Dani Cornellà.
Una altra funció serà sancionar els comportaments incívics, si cal, tot i que l'alcalde diu que aquesta funció s'aplicarà quan la pedagogia no funcioni: “Ens anirà bé per a temes de civisme (cotxes mal aparcats, gossos sense lligar, excrements a la via pública...), ho enfoquem de manera no sancionadora, sinó pedagògica, de treballar amb les persones. Ara, si hi ha gent que és mesella i no es comporta, els haurem de tocar la butxaca.”
En principi se'n preveuen dos, i que s'acabi fent realitat dependrà de l'aprovació definitiva del pressupost, que està en fase d'exposició pública. La intenció és poder disposar d'aquests vigilants municipals cap a l'abril o el maig, ja que hi ha un procés a fer: “Són funcionaris, i, per tant, hem de treure les bases del concurs per contractar-los, elaborar el reglament, la normativa, etcètera”, detalla l'alcalde. En cas que les persones que es triïn no tinguin la formació necessària, hauran de fer un curs de 180 hores a l'escola de policia de Catalunya.
Els veïns decidiran
Seguint la dinàmica participativa que aplica l'Ajuntament de Celrà en diversos àmbits de la gestió municipal, el reglament que regirà les funcions i activitats dels vigilants es farà també col·laborant amb els veïns i amb assessorament professional. En aquest sentit, està previst fer un procés participatiu per recollir idees i impressions dels ciutadans sobre la tasca d'aquests vigilants. A més, quan faci sis mesos que estiguin en servei, es farà un nou procés obert per avaluar-ne la tasca i introduir les millores que es considerin oportunes.
Cornellà admet que feia “molt de temps” que el seu grup, la CUP, volia tirar endavant aquest projecte. Era, a més, una idea que havia sortit en diversos processos participatius veïnals, com per exemple en les assemblees per elaborar els pressupostos: “Ja ho teníem previst, però no ho vam explicar perquè no era una inversió, sinó la contractació de personal municipal; com que ho vam treure, ho vam explicar, i a tothom li va semblar bé.”