Societat

El síndic demana que un jutge validi l'ingrés als geriàtrics

El Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura denuncia l'internament forçós d'avis amb demència

L'organisme reclama més formació mèdica per detectar possibles maltractaments

La intervenció d'un jutge com a veu autoritzada per validar l'ingrés en un centre geriàtric d'una persona gran no incapacitada judicialment però que no pot expressar lliurement la seva voluntat és una de les peticions que fa l'equip de treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) en el balanç del 2015. El síndic, Rafael Ribó, que encapçala aquest equip de treball i que ahir va entregar l' informe d'activitat de l'any passat a la presidenta del Parlament, va reclamar que es derogui el decret 176/2000 de serveis socials que permet que un familiar o amic d'una persona gran firmi l'ingrés i que, a més, es consideri un “ingrés voluntari”.

L'argument per derogar aquest decret és essencialment “prevenir abusos”, va reiterar Ribó. A més, va recordar que el decret contradiu el Codi Civil –que és una legislació superior i marca que cal el coneixement i l'autorització d'un jutge per fer l'ingrés– i també “va en contra dels principis dels drets humans”. La recomanació arriba després que, en diverses visites a residències per a persones grans, l'equip del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura hagi observat que molts avis que es troben en un estat en què no poden acceptar ni rebutjar l'internament hi entren amb la firma d'un familiar o amic. “Cal –diu el MCPT– que els ingressos es notifiquin a l'autoritat judicial o fiscal en el termini més breu possible.”

“Seria convenient sensibilitzar la població sobre la importància de tenir signat un document de planificació avançada de decisions per assegurar que, arribat el moment,
es respecten les decisions preses amb capacitat i llibertat”, conclou també l'organisme creat per evitar abusos i tortures de persones vulnerables.

El Protocol d'Istanbul

L'any passat, l'equip va fer 45 visites a espais amb persones privades de llibertat, és a dir, a centres geriàtrics, però també de salut mental, residències per a persones amb discapacitat o per a infants i adolescents, així com presons i comissaries.

Com a conclusió de les visites, el Mecanisme de Prevenció de la Tortura reclama més formació, especialment en l'àmbit mèdic, per atendre possibles vulneracions de drets humans. Atès l'evident desconeixement del Protocol d'Istanbul, el manual internacional per investigar i documentar la tortura, avalat per l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, es recomana al Departament de Justícia i als col·legis professionals que el divulguin i en facin pedagogia. Aquest manual aconsella, per exemple, que les exploracions per detectar o comprovar possibles maltractaments es facin sense la presència d'agents policials o funcionaris –en el cas d'una presó–, una pràctica que no es respecta en la majoria dels casos.

Amb referència als cossos policials, l'informe torna a advertir de la “interpretació restrictiva” que fan de la directiva europea sobre els drets de les persones. Això es concreta, va explicitar Ribó, en el fet que, tot i que la norma estableix que la persona detinguda ha de tenir accés a materials i gravacions, la policia només els facilita la informació mínima sobre els motius de la detenció.

LES FRASES

Hi ha una falta de base a l'hora de fer exploracions mèdiques per detectar possibles maltractaments en persones privades de llibertats
El centre d'internament d'estrangers, per més que es reformi, s'ha de tancar
Rafael Ribó
síndic de greuges
Les claus

Denúncies i recomanacions amb sentència del TC inclosa

S.P

“Persisteixen els indicis de maltractament físic i psicològic als centres penitenciaris.” És una de les afirmacions que es poden llegir en l'informe del 2015 del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura. Així de cru. Tot i que també diu: “No es pot parlar d'una situació generalitzada d'abusos i maltractaments, però sí que se n'han descrit diversos episodis.”

En l'informe del 2013 es denunciava que els Mossos d'Esquadra i les policies locals prolongaven injustificadament l'estada dels detinguts a les comissaries.
I en el del 2012 es va advertir de “l'alt grau de credibilitat” de les denúncies d'interns de la presó de Brians II. Ahir, el síndic, Rafael Ribó, es va felicitar per “l'alt grau d'acceptació de les recomanacions” de la institució per millorar la prevenció de tortures.

Tot plegat, en un marc polític molt tens en què el Tribunal Constitucional (TC) va donar al març la raó al defensor del poble i va actuar per anul·lar les competències del síndic en matèria de tortura. L'aleshores Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura va canviar de nom i va passar a dir-se Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura. I ha continuat fent feina, intentant fins i tot coordinar-se amb la defensora del poble, Soledad Becerril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi Ambient

L’Ametlla i la Generalitat, enfrontats per un Pla Director Urbanístic

L’Ametlla de Mar
Societat

Ordenen el desallotjament d’un pàrquing de Reus per risc “imminent” de col·lapse

Reus
societat

Trenta famílies formaran part de la comunitat energètica del Museu Darder

banyoles
economia

El sistema per reduir les males olors de la planta de biometà de la Galera estarà plenament operatiu en dos o tres mesos

La Galera
comerç

La Copa Amèrica no condiciona gaire el comerç

Barcelona
societat

Unió de Pagesos demana anul·lar el concurs per al lloguer de les terres de Gallecs

Santa Perpètua de Mogoda

Les entitats andaluses es podran instal·lar a Els Bellots el novembre

TERRASSA
INFRASTRUCTURES

Actuen d’urgència per reparar un pont descalçat sobre el Segre

Alàs i Cerc
Societat

Tarragona celebra les festes de Sant Magí amb activitats i espectacles

Tarragona