Societat

Polítics i entitats socials demanen suport per aturar el pla de conca

Demanen que el nou govern català replantegi els plans de regadiu previstos

Ja s'han iniciat els tràmits per aconseguir que la UE freni el projecte

Agents polítics i entitats socials de les Terres de l'Ebre i la resta de Catalunya ja han engegat diferents iniciatives per frenar la posada en marxa del pla de conca aprovat per l'Estat divendres. D'una banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ja ha instat el nou govern a replantejar els plans de regadius previstos, segons va recollir ahir l'ACN. En declaracions a l'agència, la portaveu del col·lectiu, Susanna Abella, va confirmar que la PDE confia que el president Carles Puigdemont mantindrà la defensa dels cabals ecològics tal com s'ha fet fins ara des de la Generalitat.

Abella també va fer èmfasi en la necessitat que el conjunt de la societat catalana siga conscient dels riscos ambientals que implica el pla de conca. “La Diputació de Lleida ja s'hi ha pronunciat en contra, fet que celebrem, ja que comencen a veure que el pla no és factible”, va assegurar la portaveu. Els regants de la demarcació lleidatana s'han mostrat favorables al pla perquè, segons afirmen, garanteix els regadius.

D'altra banda, també ahir l'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, va registrar una bateria de preguntes per forçar que la Comissió Europea es pronunciï en contra del pla de conca de l'Ebre. Gambús va qualificar de “barbàrie ecològica i econòmica” el projecte aprovat per l'Estat i pressionarà Brussel·les perquè prengui mesures contra el govern espanyol “pels reiterats incompliments de la directiva marc de l'aigua”. Gambús va aprofitar per confirmar la seva assistència a la manifestació de rebuig al pla que ha convocat la Pla-
taforma en Defensa de l'Ebre pel 7 de febrer a la localitat d'Amposta.

Preparen la denúncia al Suprem

La Plataforma en Defensa de l'Ebre ha avançat aquesta setmana que està ultimant el contingut de la denúncia que l'entitat vol registrar al Tribunal Suprem contra el pla de conca. La base d'aquesta reclamació rauen l'escàs cabal que el pla deixa al tram final del riu, segons els integrants de la plataforma. Aquest fet s'explica perquè, segons han denunciat, en cap conca europea hi ha l'elevada quantitat d'hectàrees de regadiu i de construcció d'embassaments que inclou la de l'Ebre. Quasi la meitat d'hectàrees per a regadius i embassaments a tot Europa es duran a terme a l'Ebre. “La insostenibilitat del pla de conca és un fet que no denunciem nosaltres, ho recull també la Comissió Europea”, va puntualitzar la portaveu, Susanna Abella, divendres passat.

Sobre aquest tema, aquesta no serà la primera denúncia al Tribunal Suprem que efectuarà la PDE, ja que el col·lectiu en va tramitar una altra al pla anterior. “Preveiem que la primera s'arxivarà per donar pas a l'actual”, va assenyalar Abella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La 8a edició de l’Amb So de Cobla de Palamós tanca amb 6.000 espectadors

PALAMÓS
infraestructures

Les obres de l’autovia B-25 arriben al seu equador

Sant Boi de Llobregat
MEDI AMBIENT

Controlat l’incendi de Foradada-Baldomar, que ha afectat unes 21 hectàrees

Foradada

Campanya ’A la feina, fem salut. Pugem escales!’, a l’Hospital de Figueres i el Bernat Jaume

FIGUERES

Carles Duarte dona exemplars únics de Víctor Català a l’arxiu municipal

L’ESCALA
SOCIETAT

En marxa a Barcelona les obres per ampliar la xarxa d’aigua freàtica

Barcelona
Rafael Antonín, ‘Rafuel’
Cuiner ‘influencer’. Ha obert el restaurant Casa Rafuel

“La cuina comença al mercat; jo hi vaig cada matí”

Barcelona

Mig mil·lenni creuant el Ter

Bescanó
turisme

Dinou hotels catalans ja tenen les claus de la Guia Michelin

Barcelona