Societat

Quatre de cada deu joves han conduït beguts

Un 10% dels conductors de fins a 30 anys reconeixen haver portat el cotxe després de consumir drogues

Trànsit avisa que la conducció de risc també afecta la població adulta

Els joves d'entre 16 i 30 anys, tot i reconèixer els riscos que suposa conduir sota els efectes de l'alcohol o altres drogues, no acaben de rebutjar del tot la perillosa relació entre conducció i drogues. Segons recull un informe de la Fundació Mapfre sobre el comportament dels joves de 16 a 30 anys al volant, la majoria (7 de cada 10) es consideren bons conductors i, tot i així, un 35,7% –la majoria homes de 25 a 30 anys– admeten haver conduït beguts alguna vegada durant els últims sis mesos, i un 10%, sota els efectes d'altres drogues. Un percentatge significatiu dels joves (17,5%) diuen que els seus amics veuen normal que es condueixi tot i haver begut o pres alguna droga, i un 13,6% creuen que prendre aquestes substàncies augmenta només “una mica” el perill de tenir un accident. Quan el rol canvia i el conductor passa a ser acompanyant, encara s'arrisca més: un 59% han pujat en alguna ocasió durant els últims sis mesos al cotxe d'un conductor que havia begut alcohol, i un 30% ho han fet quan el conductor havia fumat drogues (cànnabis o marihuana).

Tot i aquests resultats, Trànsit va demanar que no s'estigmatitzi els joves, donat que el problema de la conducció i les drogues també afecta el grup de població adulta. La directora general de Trànsit, María Seguí, va recordar que, de les 25.000 sancions per haver donat positiu, més de la meitat corresponen a majors de 30 anys. De fet, després d'un llarg període de baixada de la mortalitat a les carreteres catalanes, l'any passat va augmentar un 22%. Pel que fa a les morts i els ferits greus per accidents de trànsit segons el grup d'edat, les últimes dades publicades per Trànsit mostren que entre el 2005 i el 2013 els joves han passat de liderar el rànquing a situar-se per sota del grup adult.

LA XIFRA

25.000
sancions
a conductors per haver donat positiu al test d'alcoholèmia el 2015, de les quals la meitat són majors de 30 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia