Societat

Colau ha de pagar 60 milions i apujar el sou a la plantilla

El TSJC torna a donar la raó als empleats municipals sobre l'augment de l'1% bloquejat des de fa anys

El govern de BComú assumirà sense més dilacions els endarreriments i la millora salarial

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha posat fi al llarguíssim serial sobre l'increment de l'1% als empleats de l'Ajuntament de Barcelona, bloquejat des de fa més d'un lustre i que finalment se'ls haurà d'aplicar en els termes que demanava la plantilla i que, des de l'època de l'alcalde Jordi Hereu, rebutjava el consistori. La decisió del TSJC, l'última d'un veritable rosari de resolucions judicials, estableix que la pujada, que corresponia als exercicis 2008 i 2009, s'ha de consolidar, cosa que es tradueix, d'una banda, en una pujada efectiva des d'ara mateix i, d'una altra banda, en el fet que el consistori haurà de pagar els endarreriments, que fonts municipals xifren entorn dels 60 milions d'euros, i als quals CCOO, sindicat majoritari i el que ha mantingut la pugna judicial amb l'Ajuntament, vol que s'afegeixin els interessos de demora.

El conflicte prové del fet que els pressupostos generals de l'Estat del 2007 i el 2008 preveien un increment de l'1% que el consistori va considerar ja inclòs en la pujada ordinària aplicada aquell any als empleats municipals, però que aquests entenien que s'havia d'aplicar a banda. CCOO va recórrer al jutjat contenciós administratiu, que en primera instància va donar la raó a l'Ajuntament, però hi va haver recurs i, el juny del 2013, el TSJC va concloure que la pujada s'havia d'efectuar.

Tot i ser una sentència ferma, el govern municipal, ja encapçalat per Xavier Trias, va optar per esprémer encara més la via judicial a còpia d'explorar diverses maniobres –de demanar l'anul·lació de la sentència a altres dos recursos referits a la forma d'executar-la–, sempre infructuoses, abans d'acabar abonant exclusivament l'1% corresponent a les pujades fixades per al 2007 i 2008, però sense assumir la consolidació salarial d'aquells increments. Això va propiciar un nou recurs de CCOO, a qui van tornar a donar la raó a l'abril. L'últim intent dels de Trias, que dilatava el pagament fins passades les eleccions, va ser una nova apel·lació al TSJC sobre la manera de complir la sentència del 2013. És el que s'ha resolt ara.

A CCOO ha molestat, però, que el nou govern d'Ada Colau hagi decidit esperar a la resolució judicial, en comptes de retirar l'apel·lació. En tot cas, la cosa no s'allargarà més. “Aquesta sentència tanca un llarg conflicte. Ho celebrem i l'acatem, tal com ens vam comprometre amb els treballadors municipals”, va dir el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, en un comunicat on insistia en el fet que es tracta d'un “conflicte heretat, resultat de la gestió de governs anteriors” –en el primer dels quals, per cert, sí que hi era ICV, ara integrada a BComú–. El consistori ja comptava amb la derrota final als tribunals, i tenia reservada una partida de 60 milions per sufragar els endarreriments. La xifra final, però, podria ser més elevada, perquè haurà d'incorporar els interessos de demora, assegura la secretària general de la secció de CCOO a l'Ajuntament, Maria Rosa Tomás. El sindicat i el govern tenen previst començar a reunir-se la setmana que ve per concretar com es farà el pagament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona