Societat

Reclamen 770 habitatges socials abans de dos anys

Ho fixen les entitats per atendre col·lectius més vulnerables a Catalunya

Ara atenen més de 7.000 persones

Exigeixen que les entitats financeres col·laborin més a vendre o llogar-los pisos

Les necessitats són molt més grans però les entitats socials són realistes i clamen urgència. Requereixen 770 habitatges socials en menys de dos anys per atendre els col·lectius més vulnerables del nostre país. La majoria (66%) haurien de ser pisos amb lloguers d'entre 200 i 400 euros mensuals. Aquestes necessitats se situen majoritàriament a la ciutat de Barcelona, un 53%; un 14% a la demarcació de Girona, i la resta (el 33%) en municipis de les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya va presentar ahir un nou informe en què quantifiquen les necessitats més urgents en matèria d'habitatge social. L'estudi La contribució del tercer sector al lloguer social ha estat elaborat a partir de l'opinió d'un centenar d'entitats, que gestionen pisos protegits i que s'inclouen entre les 3.000 entitats no lucratives que agrupa la taula.

Les entitats socials gestionen actualment 1.522 pisos, una gran part a Barcelona (43%), que són ocupats per 7.067 persones. S'hi detalla que el 31% d'aquests pisos es lloguen en el mercat privat i el 18% són cedits pel sector públic. A més, prop de la meitat (46%) són ocupats per unitats familiars, seguits dels compartits (33%) i dels unipersonals (21%). També s'hi precisa que el 45% de les llars ateses paguen un lloguer de rendes de menys de 300 euros mensuals i gairebé el 13% no paguen res. El que més preocupa les entitats, segons s'indica, en la gestió dels habitatges és el finançament i l'acompanyament social dels usuaris, a més de la seva formació i inserció social.

Davant aquesta radiografia, la Taula del Tercer Sector Social reclama que les entitats financeres –que disposen de 45.000 pisos buits, segons dades oficials– “col·laborin més amb les entitats socials venent-los o cedint-los habitatge”, una crida que fan extensiva a particulars. La taula admet que el 2015 s'han fet “avenços”, com ara convenis amb administracions, empreses i professionals. Calen, segons la taula, més accions, ja que la necessitat real a Catalunya és de 230.000 pisos socials.

LES XIFRES

1.522
pisos socials
gestionen ara les entitats del tercer sector. La majoria són a Barcelona (43%), i un 20% al Gironès.
400
euros
mensuals com a màxim és el lloguer que s'hauria de fixar en un 66% dels nous pisos socials, indiquen.

Exigeixen a Puigdemont que compleixi la llei

El grup promotor de la ILP sobre l'emergència habitacional que va aprovar el Parlament el mes de juliol passat va demanar ahir reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per exigir-li l'aplicació d'aquesta llei. En una carta, el grup, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC denuncien que es continua vulnerant el dret a l'habitatge.

La majoria són famílies amb quatre membres

Una gran part de les famílies ateses tenen quatre, cinc o més persones a la llar, segons dades de la nova fundació Hàbitat3, que gestiona pisos buits de particulars o entitats cedits a l'Ajuntament de Barcelona.

El Parlament farà un ple sobre la pobresa, al març

La junta de portaveus del Parlament va acordar ahir reprendre el ple monogràfic sobre la pobresa i l'han programat per al març, segurament la segona setmana per no coincidir amb el ple ordinari.

L'AMB destina 36 milions per evitar talls de serveis

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) destinarà 36 milions d'euros en quatre anys a finançar programes de foment de l'ocupació i per evitar talls de subministraments a llars sense recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia