Mobilització veïnal contra una mesquita a Sant Hilari
L'Ajuntament autoritza l'ús religiós de les zones industrials, però els residents al carrer Sant Jordi s'hi oposen
L'alcalde avala el canvi de pla general i nega que els musulmans vagin aviat al centre
Un canvi en el pla general de Sant Hilari Sacalm perquè les zones industrials del poble es puguin destinar a activitats religioses ha provocat una oposició frontal dels veïns afectats. Els residents del carrer Sant Jordi no volen que la comunitat islàmica instal·li una mesquita en dues naus del carrer, i així ho han exposat a l'alcalde, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG).
Els veïns afectats i contraris a tenir un centre religiós al seu carrer es van reunir dimarts al vespre a l'ajuntament amb Veciana i altres regidors de l'equip de govern, com ara Jordi Rotllan, Jennifer Gallardo i Susanna Vilar. Els residents els van fer saber la seva disconformitat amb els plans de l'Ajuntament i ahir van lliurar a l'alcalde dues-centes firmes en contra del canvi urbanístic.
Els veïns han quedat per assistir avui a la nit (a les 9) al ple ordinari, en què s'hauria de donar el vistiplau a l'aprovació inicial de la modificació del pla general municipal d'ordenació urbana (POUM). El PIG governa amb majoria absoluta (7 regidors) i hi votarà a favor, mentre que CDC (6 edils) s'hi oposarà, com confirma l'exalcalde i portaveu convergent, Albert Santaugini.
Dues naus
Un dels residents del carrer Sant Jordi, Toni Font, considera que el canvi urbanístic els ha agafat per sorpresa i troba que és inapropiat. “De les dues naus, una serà per a homes i una altra per a dones, en principi. Vindran cent o dues-centes persones. És un carrer estret, no hi ha aparcament i hi haurà dificultats per moure-s'hi. A més, els solars del costat perdran valor”.
A l'altre extrem de la via on hi podria haver la mesquita hi ha un supermercat i el dispensari. Font viu just al davant d'on podrien instal·lar-se a pregar els representants de la comunitat islàmica. En un costat hi ha les naus i a l'altre, cases adossades i una zona residencial.
L'alcalde de Sant Hilari, Joan Ramon Veciana, assenyala que ampliar els usos dels centres de culte és beneficiós per a tot el poble, ja que fins ara els espais religiosos només es podien ubicar al centre.
L'entitat Comunitat Islàmica es reuneix regularment en un garatge del carrer Piscina des de fa gairebé una dècada. Anys enrere el seu punt de trobada havia estat en un antic gimnàs, a la plaça Guilleries, detalla el batlle. A l'estiu, durant el període del ramadà, l'Ajuntament els va cedir el pavelló, ateses les altes temperatures i l'aglomeració de gent.
Veciana assenyala que la ubicació al carrer Sant Jordi “no convenç” l'equip de govern i que l'acord d'avui és provisional i l'inici d'un procés llarg. “No ens sembla un bon lloc, però l'autorització [amb el canvi en el pla general] inicia un procés urbanístic que es podria allargar vuit o nou mesos. Els veïns donen per feta una cosa que no és certa. [Els usuaris de la mesquita] no podran anar a les naus de manera immediata”, sosté el batlle.
A Mas Garriga
Veciana assenyala que l'ampliació de l'ús religiós forma part de la negociació amb els responsables del col·lectiu magribí. L'alcalde considera que hi ha altres ubicacions al municipi més adients per a una mesquita i esmenta el polígon de Mas Garriga, més allunyat del centre. En aquest punt hi coincideix Toni Font, que lamenta, però, que l'alcalde “hi estigui entestat [en el carrer Sant Jordi] perquè hi hagi convivència”. La comunitat islàmica i l'amo de les naus han pactat la compravenda, però l'operació encara no és efectiva.