Societat

Un videojoc ajuda nens amb autisme a relacionar-se

El joc s'ha provat en un grup d'una escola inclusiva de Londres amb èxit

El projecte pertany al programa RecerCaixa, que finança investigacions de caire social

“Als nens amb autisme els agraden molt les tecnologies interactives, s'hi senten bé i còmodes, i volem que siguin una eina per afavorir la seva relació amb l'entorn”, va explicar ahir Narcís Parés, professor de la UPF i responsable del projecte d'integració dels autismes mitjançant les tecnologies. El projecte es va exposar ahir al CosmoCaixa, en el marc del repàs dels resultats de línies d'investigació seleccionades en edicions anteriors del programa RecerCaixa.

L'equip de treball conjunt format pel departament de psicologia de Goldsmiths de la Universitat de Londres i la unitat de trastorns del desenvolupament de l'hospital Sant Joan de Déu ha desenvolupat un videojoc interactiu pensat per a infants amb trastorn de l'espectre autista (TEA). El prototip ocupa una àrea de joc circular de sis metres, on els nens han d'anar descobrint paisatges fantàstics amb dracs i altres criatures màgiques dibuixades al terra, i només poden avançar en el joc si es relacionen entre ells o amb l'entorn. A causa del grau d'infraestructura que implica, es preveu implantar-lo a escoles especials i a centres d'educació inclusiva.

Després d'haver realitzat la prova a 68 nens d'entre 10 i 14 anys en una escola inclusiva de Londres i en un laboratori de la UPF, Parés va concloure que el joc va ser capaç de promoure la comunicació i la socialització: “Hem obert moltes portes, totes viables, i ara cal veure com traslladem aquests resultats a un procés terapèutic.”

L'acte també va fer balanç d'un projecte que inclou teràpia musical a pacients aguts d'ictus i que s'encamina amb bons resultats. El grup, liderat per Antoni Rodríguez i amb l'ajuda de l'Hospital de l'Esperança, té com a objectiu verificar si la qualitat de vida dels pacients amb ictus en fase subaguda (sis mesos després de la malaltia) augmenta amb la inclusió de la música durant el tractament. Rodríguez es va mostrar satisfet dels primers resultats, i va anunciar que l'estudi continuarà i ampliarà el nombre de pacients de 20 a 40 el 2017.

LA XIFRA

15.000
euros
és el cost que té el prototip de la Universitat de Londres i de Sant Joan de Déu.

LA FRASE

Hem obert moltes portes i hem comprovat que aquesta tecnologia té viabilitat
Narcís Parés
cap del projecte d'autisme sant les tic i professor de la upf

RecerCaixa finançarà enguany 19 projectes socials

Aquest any es compleixen sis edicions del programa RecerCaixa, impulsat per l'Obra Social La Caixa i l' Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i creat el 2010 per impulsar projectes d'investigació catalans en àrees de les ciències socials. Fins ara s'han finançat 139 projectes, amb dotacions econòmiques superiors al milió i mig d'euros, que van créixer fins al 2014. Aquest any, però, s'ha hagut d'ajustar respecte de l'any passat. Aquesta edició ha finançat 19 projectes dels 211 que s'han presentat a la convocatòria, un 8,6% del total. Entre els seleccionats, n'hi ha de científics de 14 centres d'investigació i d'universitats catalanes. Alguns dels projectes seleccionats són els següents: Diversitat cultural i igualtat d'oportunitats a l'escola; El llegat trobadoresc en la construcció de la identitat europea; El pensament pedagògic cent anys després de la Gran Guerra; Les estratègies de supervivència a llars pobres; Crisis i alternatives en femení; i La reducció de les desigualtats en la prevenció del càncer de coll uterí. Del total de projectes, un 34% pertanyen a l'àmbit de les humanitats, un 28% a polítiques públiques, un 22% són educatives i el 18% restant aborden la inclusió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia