Societat

La crisi dispara els trastorns de conducta dels menors

Un estudi revela que els problemes de comportament són la primera causa de consulta sobre salut mental

Els professionals reclamen més recursos per prevenir el fenomen i més coordinació

La crisi econòmica ha disparat el nombre de nens i adolescents amb problemes de conducta, segons l'informe Adolescents amb trastorns de comportament, com podem detectar-los?, què cal fer? editat per l'hospital Sant Joan de Déu de Barcelona en col·laboració amb Laboratoris Ordesa i presentat ahir a Madrid. L'informe, elaborat a partir de les dades recollides en una enquesta feta entre pares, professors, pediatres i professionals de la salut mental de tot l'Estat, revela que la gran majoria dels pediatres enquestats (un 96%) afirmen haver detectat un augment de les peticions per problemes de conducta, una qüestió que s'ha convertit en la primera causa de consulta sobre salut mental, segons els psicòlegs i els psiquiatres.

L'augment del nombre de nens amb problemes de conducta està lligat, en molts casos, a situacions familiars complexes, però també als canvis que hi ha hagut en la societat els darrers anys, com ara l'augment de l'individualisme, la necessitat de recompensa immediata i la poca tolerància a la frustració. La situació té conseqüències greus, especialment en l'àmbit familiar i educatiu. L'informe calcula que un de cada cinc nens tindrà al llarg de la seva infància o adolescència algun trastorn de conducta més probablement si és un noi que si és una noia i si té entre 13 i 16 anys.

Els trastorns més freqüents solen ser els relacionats amb els problemes d'aprenentatge, dels quals l'estudi en destaca quatre. En primer lloc, el TDAH (trastorn per dèficit d'atenció), més freqüent en nois, que se situa entre el 3% i el 7% de la població. Amb menys prevalença, però també prou estès, hi ha el trastorn dissocial, que té com a principal característica la reincidència en comportaments que atempten contra els drets dels altres o les normes socials i es manifesta amb comportaments agressius com ara assetjar i amenaçar, iniciar baralles, fer ús d'armes i cometre robatoris. Es calcula que la prevalença en la població general és d'entre un 1,5% i un 3,4% i és més freqüent entre els homes. El trastorn negativista desafiant (TND) segueix un patró de comportament negativista, desafiant, desobedient i hostil cap a les figures d'autoritat i es caracteritza per actituds com ara un excés de còlera, discussions amb adults, fer deliberadament coses que molesten els altres, ser massa primmirat i mostrar-se rancuniós o venjatiu. Afecta entre un 3% i un 8% dels nens i és entre dos i tres cops més freqüent en nens que en nenes.

La majoria de persones enquestades en l'estudi reclamen més recursos per atendre aquests menors i més coordinació entre els professionals. De moment, l'estudi dóna pautes per detectar els factors de risc que poden provocar l'aparició de trastorns de comportament, com ara un inici precoç de conductes agressives, el fet que el nen tingui pocs vincles socials, l'abús de substàncies, una baixa capacitat d'atenció i una actitud negativa pels afers escolars. Pel que fa a les situacions escolars són factors de risc que els pares no tinguin temps d'estar amb els fills, un baix nivell socioeconòmic i un control parental inadequat.

El fenomen també es pot combatre i, sobretot, prevenir a l'aula. Els participants en l'estudi remarquen la necessitat de treballar en la intervenció precoç. A l'escola, el 99% dels casos detectats s'intenten resoldre des de l'aula. Els mestres creuen que la millor manera d'actuar és immediatament i asseguren que en un 50% dels casos la intervenció es produeix de manera bastant ràpida. El 90% dels docents, però, demanen més recursos i denuncien que aquests han disminuït en els darrers anys. Els pares també consideren necessari incrementar els recursos assistencials per tractar el problema.

LA XIFRA

96
per cent
dels enquestats en l'informe han detectat un augment de les peticions per problemes de conducta.

Recursos contra l'assetjament escolar

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va assegurar ahir que el seu departament augmentarà els recursos per combatre l'assetjament escolar, un fenomen per al qual ja hi ha un protocol.

Menys risc si s'és dona, intel·ligent i positiva

L'informe demostra que hi ha alguns factors que protegeixen contra l'aparició dels trastorns de conducta, com ara el fet de ser dona, ser intel·ligent, tenir una orientació social positiva i tenir suport familiar.

Manifestació contra la LGTBfòbia

Milers de persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per mostrar el seu rebuig a l'assetjament escolar i, molt especialment, al que pateixen les víctimes per la seva orientació sexual. Amb el record de l'Alan, el menor transsexual que es va suïcidar víctima de l'assetjament, els manifestants van recordar que hi ha una llei contra la LGTBfòbia i que cal complir-la.

La meitat dels pares no informa l'escola

L'informe de l'hospital Sant Joan de Déu revela que el 49,2% dels pares no comunica el problema a l'escola quan detecta un possible trastorn de conducta dels seus fills. Va al pediatre o al psicòleg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia