Societat

Els veïns tornen a l'església la Verge de les Esplugues

Se la passaven de casa en casa per protegir-la de robatoris i espolis

La Verge de les Esplugues de Conques, al Pallars Jussà, ben aviat tornarà a l'església del poble, d'on va marxar fa 38 anys. Els veïns de Conques la'n van treure i la van amagar a les seves cases per protegir-la de possibles robatoris i espolis. El Bisbat d'Urgell, l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà i veïns, en una reunió divendres, van acordar tornar-la a una capella de l'església condicionada amb les mesures de seguretat necessàries. Es tracta d'una talla romànica de fusta policromada al tremp d'ou i aplicacions de plata colrada en algunes decoracions ornamentals. Els veïns han dit que el lloc idoni per la verge és l'església, però fins ara no disposava de mesures de seguretat.

Entre els anys 1996-1999 va deixar el poble de Conques perquè el Servei de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat la restaurés. Un cop va tornar al poble la peça ja restaurada, els veïns la van tornar a guardar en una casa. Els veïns diuen que transcorregut cert temps, el veí encarregat de guardar la peça la passa a un altre veí i que, d'aquesta manera, mai se sap qui guarda la peça a casa. El secret solament el saben la persona que guarda la marededéu i la persona que l'entrega.

La imatge prové de l'ermita de les Esplugues, un indret que originàriament havia estat un poblat medieval. La imatge es va traslladar al poble de Conques durant la dècada dels anys 70. Cada any, per Setmana Santa, es portava fins a l'ermita d'on és originària. Això, fins a l'any 1977, que es va guardar en una casa del poble. Els veïns han acordat amb el Bisbat i l'Ajuntament buscar una data per tornar la peça a l'església i que, d'aquesta manera, tots els veïns que ho vulguin la puguin anar a venerar. La peça se situarà en una capella lateral on han col·locat una vidriera per evitar que ningú hi pugui accedir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia