Societat

El pare d'un dels menors abusats vol denunciar els Maristes

Avui es reuneix amb l'advocat per ultimar l'acusació contra Benítez i el col·legi per “possible encobriment”

El jutge demana l'expedient del cas d'abusos arxivat el 2011

El pare que ha destapat el cas d'abusos sexuals al col·legi dels Maristes de Sants -Les Corts de Barcelona va anunciar ahir que també vol denunciar la direcció del centre per possible “encobriment” per les seves sospites que “alguna persona havia de saber” el que feia l'exprofessor d'educació física, Joaquín Benítez, que dissabte va confessar haver abusat sexualment d'alumnes davant del jutge.

Manuel va admetre que se sentia “dolgut” per la llibertat provisional i amb restriccions de Benítez , que el magistrat va dictar abans-d'ahir en considerar que, en principi, fa cinc anys que no ha tornat a agredir cap menor més i que no hi ha risc de fuga. Hi va afegir que avui es reunirà amb l'advocat per preparar la denúncia contra l'exprofessor pederasta. I estudiaran si reclamen responsabilitats civils i penals a la direcció de l'escola religiosa per, suposadament, haver negligit en el control del seu professorat. En Dret s'anomena culpa in vigilando, i normalment s'usa per exigir responsabilitats civils a una administració o a una empresa per no vetllar per la bona actuació dels empleats.

És previst que presentin els escrits de compareixença i acusació aquesta setmana davant el titular del jutjat d'instrucció 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés. Precisament el magistrat ha demanat l'expedient del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona, que va arxivar la denúncia d'abusos del 2011 per altres pares d'un menor de l'escola.

Divendres passat la direcció dels Maristes va explicar que el 2011, quan va rebre l'alerta d'aquests pares, ho va posar en coneixement de la fiscalia de menors, que va arxivar el procediment perquè l'abusador no era menor. I van arribar a un acord perquè Benítez marxés del centre. El cas va recaure al jutjat 9, que el va arxivar perquè la família no va voler tirar endavant la denúncia per delicte d'abusos sexuals, que requereix la denuncia de la víctima o dels tutors. Hi ha juristes que afirmen que es podria haver continuat la investigació penal perquè Benítez va admetre els abusos.

LA FRASE

Estic enfadat amb la decisió del jutge, però entenc que s'han de respectar els drets de l'exprofessor
Manuel
pare de menor abusat

LA XIFRA

15
anys de presó
és la pena màxima que es pot aplicar per cada delicte d'agressió sexual a un menor de 13 anys.

L'exprofessor reconeix dues agressions sexuals

En la interlocutòria d'abans-d'ahir el magistrat Miguel Ángel Tabarés explica que dels quatre casos dels Maristes que per ara li han arribat al jutjat, dos “podrien ser qualificats de delictes d'agressions sexuals, sense perjudici de les agreujants que puguin concórrer per l'edat del perjudicat i la relació entre aquest i l'investigat”.

Un d'aquestes casos és el de T. B. C, el 2010, i el pare del qual ha destapat aquest afer de pederàstia. Joaquín Benítez “ha admès de forma oberta ser l'autor dels fets denunciat per T. B. C.”, hi recull el magistrat, en què es detalla que va fer-li diverses fel·lacions. El segon cas és a M. G. P., el 2007, a qui també va fer una fel·lació, tot i la negativa del noi, i li va donar 10 euros perquè no expliqués res, fets també reconeguts per Benítez “sense recordar-los amb exactitud”.

L'agressió sexual és un delicte més castigat en el Codi Penal que el d'abús sexual, ja que en aquest darrer no es requereix la violència o la intimidació a la víctima. Així, un delicte d'agressió sexual es pot castigar fins a deu anys de presó, que augmenta fins als quinze anys quan hi ha certs supòsits, que en aquest cas podria ser el de víctimes menors de 13 anys. El perill, en aquests delictes, és la prescripció, ja que es denuncien força anys després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia