Vint anys amb la mirada fixada en el talent femení
La 20a Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, organitzada per l'Ajuntament de Lleida, es farà del 25 al 28 de febrer a diferents espais de la ciutat
Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, arribarà a la vintena edició del 25 al 28 de febrer i ho farà en clau femenina. Lleida viurà quatre jornades intenses de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials a les seus habituals del festival: la Llotja, CaixaForum Lleida i l'espai Magical Media, on es fan tallers educatius.
Animac ha centrat la programació d'enguany en el talent femení. La mostra vol celebrar la presència cada cop més important de la dona en el món de l'animació i, alhora, posar de manifest els camps en els quals resta recorregut per fer. Per aquest motiu, la convidada especial d'enguany és la realitzadora portuguesa Regina Pessoa, una de les autores clau de la nova animació independent.
Al llarg de quatre dies es projectaran a Lleida 211 curts i cinc llargmetratges d'animació. Aquest any la mostra ha rebut 700 pel·lícules de 66 països, unes 200 més que l'any anterior. Segons l'organització, el llargmetratge estel·lar serà l'estrena en primícia tant a Catalunya com a l'Estat de Tout en haut du monde, de Rémy Chayé (premi de l'audiència a Annecy 2015), i el documental animat de producció polonesa Magic Mountain, d'Anca Damian.
Diverses professionals, referents en el món de l'animació, exposaran les seves experiències i obres. Pel que fa a les realitzadores convidades, seran presenta a Animac l'autora romanesa Anca Damian i la belga An Vrombaut, creadora de la sèrie infantil Carrer del zoo, 64, una de les sèries europees més venudes de tots els temps. D'altra banda, el premi a la trajectòria professional s'atorgarà enguany a l'animadora catalana Pepita Pardell.
Entre els professionals que s'han afegit a la vintena edició, hi ha Fabien Limousin, cocreador de la sèrie Chico Ostra, i la seva line producer, Violette Teysler. Ambdós oferiran una conferència sobre el procés creatiu i de producció d'una de les millors sèries de recent creació.
L'anima del festival continuen sent els curtmetratges. Entre els seleccionats hi ha Anatomie Pavouka (Anatomia d'una aranya), de Vojtech Kiss; World of Tomorrow, de Don Hertzfeldt, nominat a un Oscar,i Chulyen, histoire du corbeau, de Cerise López i Agnès Patron.
Per als més menuts hi ha la secció Petit Animac i les sessions escolars, que enguany baten rècord de visites amb més de 8.500 nens. Una novetat d'enguany és la secció Short&Sweet, dedicada a infants d'entre 0 i 3 anys, amb acurades imatges i sons, de durada reduïda perquè els més petits també puguin gaudir d'Animac. Tanmateix, el Networking & Pitch tornarà a ser un referent per als professionals emergents gràcies a les activitats programades que estableixen un pont entre el talent jove i els professionals establerts.
Amb vocació pedagògica
m.j.r.Animac reforça la seva vocació pedagògica amb tallers i activitats en col·laboració amb centres i entitats de la ciutat. Dues novetats importants en aquest camp són les activitats que es faran per primer cop a l'Aula Hospitalària Arnau de Vilanova (23 i 24 de febrer) i una jornada per a docents d'educació primària i secundària. Ambdues aniran a càrrec del mateix equip d'artistes italosuïssos: Bruna Ferrazzini i Ilaria Turba, que conjuntament formen AnimaBiriki i empren l'animació per expressar emocions.
El dijous 25 tindrà lloc al mateix Teatre de la Llotja de Lleida el seminari per a docents L'animació com a eina pedagògica, per transmetre els valors a través de l'animació i fer-la servir com a element educatiu. El Magical és la seu dels tallers de creació i producció per als estudiants d'Ilerna i de l'escola d'art municipal Leandre Cristòfol. I també se'n faran a diferents centres culturals de la ciutat, i tindran les autofotos i les tècniques de videojòquei com a protagonistes.