Societat

El jutge del cas dels Maristes ja té deu denúncies contra Benítez

La Fundació Champagnat demana personar-se en el cas d'abusos i el magistrat li exigeix que aclareixi en qualitat de què

Ha d'acreditar que és la titular del centre

El titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, Miguel Ángel Tabarés, ja té sobre la taula deu denúncies d'exalumnes dels Maristes de Sants-Les Corts que acusen l'exprofessor d'educació física Joaquín Benítez d'haver abusat sexualment d'ells. Benítez va confessar al magistrat haver abusat d'alguns menors.

Per la seva part, la Fundació Champagnat va sol·licitar dimarts passat al jutjat personar-se en aquest procés penal d'abusos sexuals, i el magistrat va requerir ahir als seus responsables que aclareixin en qualitat de què, ja que no ho especifiquen, segons van informar ahir fonts del gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Manuel, el pare del menor que va revelar els abusos, ja va assegurar que “s'oposaran que la fundació és personi com a acusació, ja que són part responsable”. El magistrat també ha demanat a la fundació que acrediti, com a tràmit administratiu, que és la titular del centre educatiu del barri de Sants de Barcelona. Ibán Fernández, advocat d'algunes víctimes, com el fill de Manuel, ha demanat al jutjat que els Maristes presentin al jutjat l'assegurança que té contractada per si han d'assumir responsabilitats civils.

Polèmica pel cas arxivat

Dels altres mestres dels Maristes denunciats per ara, només es confirma que el jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona investiga les denúncies de cinc menors contra l'estudiant de monitor de menjador, que va ser expulsat de l'escola.

Pel fa a l'arxivament de la primera denúncia contra Benítez, en la resolució del 20 de març 2012 la magistrada del jutjat d'instrucció 9 de Barcelona no precisa que els Maristes es van oposar a donar informació als Mossos –tampoc els ho van requerir–, al contrari del que el TSJC va denunciar i va desmentir la direcció del centre, que ho va denunciar a la fiscalia de menors.

En aquesta resolució d'arxivament, la magistrada sí que indica que la fiscalia podria haver continuat acusant en defensa dels drets del menor. “Segons l'article 191 del Codi Penal, en els delictes d'agressions i abusos sexuals, cal la denúncia de la persona afectada o de la representant legal, si bé, com que es tracta d'un menor, només cal denúncia del fiscal”, hi assegurava la magistrada. La fiscalia va demanar l'arxivament adduint que el pare del menor no volia continuar la denúncia.

LA XIFRA

20
és el número del jutjat
de Barcelona que investiga el cas de cinc menors dels Maristes de Sants contra un monitor.

El govern fa un informe sobre “la resta de denúncies”

El govern està elaborant un informe sobre “la resta de denúncies presentades per exalumnes” del col·legi Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona, que s'incorporarà a la inspecció d'educació oberta pel Departament d'Ensenyament arran de la denúncia del 2 de febrer per presumptes abusos del professor Joaquim Benítez, després de la qual es van destapar nous casos. Així ho va explicar la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, durant el ple del Parlament, en què va recordar que es tracta d'un expedient intern, actualment en procés judicial. Ruiz va respondre, d'aquesta manera, a la interpel·lació de la portaveu adjunta de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Gemma Lienas, que va reclamar noves mesures per garantir la protecció dels menors en l'àmbit educatiu. Quant a a les crítiques del Síndic de Greuges a la manca de compliment del protocol sobre abusos sexuals en el cas de l'escola dels Maristes, la consellera va recordar que el protocol d'Ensenyament i Benestar Social és del 2012 i que va entrar en vigor un any després de la primera denúncia al centre. El protocol en vigor aleshores el va fixar el Síndic l'any 2006 i només exigia la comunicació dels fets a la fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia