Societat

Arenys de Mar celebra la III Fira de l'Acordió Diatònic

La trobada, organitzada per l'associació La Diatònica, es durà a terme diumenge al Centre Cultural Calisay

L'esdeveniment inclou audicions, concerts, xerrades i una fira d'expositors

Membres de l'associació d'acordionistes dels Països Catalans La Diatònica, músics del Maresme i d'arreu de Catalunya i aficionats a l'acordió es trobaran aquest diumenge a Arenys de Mar en la tercera edició de la Fira de l'Acordió Diatònic. L'esdeveniment arrencarà amb una cercavila inaugural per la Riera i inclourà una exposició d'acordions i les parades d'expositors, amb presència de les quatre marques comercials més conegudes de constructors d'acordions. També hi participarà Gerard Termes, un dels pocs professionals que afinen i arreglen aquests instruments, entre altres. “La fira és una bona ocasió per a aquells que volen introduir-se en aquest instrument, o que ja en tenen un i el volen canviar”, explica Marta Catalán. En l'última edició, la fira va aplegar mig miler de visitants, gent de la comarca però també aficionats d'arreu. Val a dir que l'esdeveniment va néixer primer com una festa i després va evolucionar cap al format de fira, i respon a la mateixa idiosincràsia de La Diatònica, una associació formada per acordionistes d'arreu dels Països Catalans que està acabant de celebrar el seu desè aniversari. Els programadors poden contactar-hi per organitzar concerts amb diversos músics, ja que els associats comparteixen un repertori comú. De manera semblant, durant la fira es podrà assistir a una audició d'alumnes de l'Escola Diatònica Dispersa, formada per professors i alumnes particulars d'aquest instrument d'arreu de la geografia, que s'articulen a través de la xarxa. Actualment s'està dissenyant el pla d'estudis que serà l'embrió dels futurs títols de músic en acordió diatònic i mestre en acordió diatònic.

Diumenge al migdia també es presentarà l'últim número de La Botonera, una revista especialitzada editada per l'entitat amb la voluntat de difondre el món que envolta l'acordió diatònic i també altres vessants de la música i la cultura tradicional i popular. Finalment s'arribarà a l'hora de dinar amb un vermut musical amenitzat per La Portàtil F.M., Víctor Viladot i la rúmbia vallesana. La fira es clourà a la tarda amb el concert Marxem a Bofilàndia, de la Simfotònica, que interpreta temes harmonitzats a quatre veus per a acordió diatònic amb arranjaments de Josep Maria Mayol i Manel Casellas, entre altres.

Més informació

Dia 21, a partir de les 10 h, al Centre Cultural Calisay.

La Simfotònica

Concert al Teatre Principal, a les 19 h. Entrades anticipades, 5 euros, i a la taquilla, 6 euros.

Més informació

www.ladiatonica.cat

www.arenysdemar.cat

Un instrument fora de perill d'extinció

Fa trenta anys Arsèguel va ser el primer focus de recuperació de l'acordió com a instrument de música tradicional. La feina contínua de gent com ara Artur Blasco i Francesc Marimon i entitats com el CAT van generar noves fornades de músics i en l'actualitat hi ha un gran planter de gent jove a qui agrada l'acordió i que l'introdueix en grups tan populars com la Troba Kung-Fú. “L'acordió ja no s'aprèn només al Pirineu, tan sols a Arenys de Mar en l'actualitat tenim setze alumnes i l'instrument s'està ensenyant a escoles de música tradicional arreu del territori”, destaca Catalán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia