societat
L'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós celebra els seus 15 anys
Representants i fidels de les tretze religions que hi ha a Catalunya i membres de les administracions implicades en el diàleg entre les confessions van celebrar ahir el 15è aniversari de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (Audir). L'entitat, que és pionera a casa nostra en el diàleg interreligiós i que es defineix com a pluriconfessional, treballa per afavorir el diàleg i la cultura de pau entre les diferents tradicions. Una de les principals fites va ser, el 2004, la coorganització del Parlament de les Religions del Món, que es va fer coincidint amb el Fòrum de les Cultures. L'esdeveniment va aplegar a Barcelona més de 8.000 participants d'arreu del món de totes les tradicions religioses, que van parlar de la pau i la cooperació. Fruit d'aquell esdeveniment va néixer el Parlament Català de les Religions, del qual ja se n'han fet sis edicions, la darrera a Girona l'any passat.
“El fet religiós és un patrimoni de tots que cal preservar”, va dir ahir el teòleg Francesc Torradeflot, director d'Audir. L'entitat, que aposta per conèixer l'altre com a única via per conviure plegats en pau i harmonia, ha demostrat amb coses com la coral interreligiosa, en la qual participen cantants de totes les confessions(catòlics, musulmans, jueus, Hare Krixna, protestants, budistes, etc) que la convivència és possible. Ha potenciat i coordina grups de diàleg interreligiós d'àmbit local a tots els territoris de parla catalana, des de la Catalunya del Nord al País Valencià i és una de les entitats que més ha fet al país per aconseguir aquesta estabilitat i l'entesa interconfessional. Si avui no hi ha conflicte a casa nostra és, sobretot, gràcies a la tasca d'entitats com Audir.
Entre altres iniciatives edita cada any un calendari interreligiós –aquest any dedicat les festes religioses més rellevants de cada tradició– i trimestralment publica la revista Dialogal, l'única publicació de l'Estat dedicada exclusivament a la diversitat religiosa.