Societat

Colau fa gestos per evitar ‘in extremis' la vaga al metro

L'alcaldessa es reuneix amb les cúpules de la UGT i CCOO i el comitè d'empresa, però sense cap nova proposta damunt la taula

No hi ha més acord que continuar trobant-se durant el cap de setmana

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va fer ahir un pas endavant i, en un gest inèdit, es va implicar personalment en la negociació del conveni dels treballadors del metro per intentar evitar contra rellotge les dues jornades de vaga convocades al suburbà dilluns i dimecres vinent, coincidint amb el Congrés Mundial del Mòbil. La intervenció de l'alcaldessa va acabar sense cap resultat concret, més enllà d'aconseguir el compromís dels treballadors d'estar disposats a reunir-se amb els representants de la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) aquest cap de setmana, però la iniciativa va ser venuda com una demostració del lideratge de Colau i dels esforços que fins al darrer minut està disposat a fer
el govern municipal, i l'alcaldessa en particular, per evitar la vaga.

Colau va comparèixer al matí escortada pel primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i va anunciar que havia citat a l'ajuntament a primera hora de la tarda els secretaris generals de la UGT, CCOO i la CGT per informar-los que volia establir “una interlocució política directa” amb la plantilla, i després, en una segona trobada, amb el comitè d'empresa del metro. No es tractaria d'una reunió per negociar, va avançar, sinó per rebre de primera mà la seva versió de per què s'ha arribat
a aquesta situació, atès que el consistori entén que el que la direcció de TMB
va lliurar dimecres al comitè és “una bona proposta” que en cap cas empitjora les condicions laborals.

La CGT va declinar assistir a la primera trobada, amb l'argument que la negociació és cosa dels representants de la plantilla, fet que es va traduir en la paradoxa que Colau es va acabar reunint amb les cúpules de dos sindicats que sumen només 10 dels 27 membres del comitè. El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, i el secretari d'acció sindical i política sectorial de CCOO, José Cachinero, van admetre la circumstància, van remetre l'alcaldessa al comitè i van dir haver-hi assistit com un “acte de responsabilitat” i suport als empleats del metro. Això sí, van agrair a Colau el gest. “Necessitem polítics valents”, va dir Àlvarez.

Gest tardà

Colau es va trobar després amb 13 membres del comitè. “Volia conèixer com havíem arribat a aquesta situació”, va explicar el portaveu, Carlos Sánchez, que va insistir a acusar de falta de voluntat de diàleg la cúpula de TMB. Els treballadors van arrencar de Colau el compromís d'establir “una línia d'intercomunicació directa amb els representants polítics” de TMB i de vetllar per
la transparència respecte als sous dels alts càrrecs fora de conveni de l'empresa pública, vella batalla sindical. I també li van agrair un gest que van considerar que “arriba tard”. Tant que, fins i tot amb un preacord que per ara ni s'ensuma, ja no hi hauria marge per convocar una nova assemblea que desconvoqui l'aturada de dilluns, diu el comitè.

Desconvocar la de dimecres sí que seria “tècnicament possible”, però abans caldria posar damunt la taula una nova proposta. Que se celebri una reunió entre les parts per continuar negociant avui o demà depèn del Departament d'Ocupació, encarregat de la mediació i al qual l'Ajuntament va fer la petició ahir al vespre. Tant Colau com al vespre Pisarello –després de les reunions, l'alcaldessa no va tornar a comparèixer– van insistir que es faran “tots els possibles”, però no sembla que hi hagi gaire marge. “Es pot repensar la proposta imaginativament, però els límits pressupostaris són els que són”, va cloure Pisarello. Els grups municipals de CiU, C's i el PSC van fer crides al “diàleg” i a la “responsabilitat” de les parts per evitar la mobilització.

Però ¿i si, malgrat els esforços d'última hora, dilluns, com sembla, acaba havent-hi vaga de metro? “No és una situació tràgica; la ciutat ha tingut altres vagues”, va dir el tinent d'alcalde, que va recordar que hi hauria serveis mínims i prou transport públic per garantir la mobilitat. Responia a una demanda feta per Àlvarez: “Cal treure dramatisme a la situació.”

Servei urgent per resoldre els litigis de patents al MWC

Els jutges mercantils de Barcelona han posat en marxa un servei urgent per resoldre, en un màxim de dos dies, mesures cautelars pels litigis per patents que hi pugui haver durant el Congrés del Mòbil.

Renfe farà vaga l'endemà que s'acabi el congrés

Els treballadors de l'operadora ferroviària Renfe han convocat una jornada de vaga de 23 hores per al divendres 26 de febrer, l'endemà que s'hagi acabat el Congrés Mundial del Mòbil.

Els treballadors d'Adif faran aturades de dues hores

Els treballadors d'Adif mantenen les aturades de dues hores per als dies 22 i 25 de febrer i 4 i 11 de març, i la jornada de vaga del 18 de març, que serà de 23 hores. Les aturades de dues hores seran al matí de 6 a 8, a la tarda de les 2 a les 4, i a la nit de 12 a 2.
Les aturades parcials de dues hores per torn no afectaran gaire la mobilitat ni els viatgers que es desplacin coincidint amb el MWC.

Una aplicació permet rebre avisos de sismes

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha creat una aplicació gratuïta, Sismocat, per saber a temps real els terratrèmols que hi ha a tot el món i rebre avisos quan es produeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia