Societat

Mataró també reclama els pisos buits de particulars

L'Ajuntament calcula que hi ha més de 2.000 habitatges privats deshabitats a la ciutat, contra els prop de 500 que hi tenen els bancs

El govern municipal vol que els grans propietaris d'immobles els cedeixin per a lloguer social

Igual que als bancs, se'ls pot penalitzar amb un impost

No només les entitats bancàries acumulen pisos buits, sinó que també ho fan els particulars. Amb un parc aproximat d'uns 2.500 habitatges deshabitats, l'Ajuntament de Mataró calcula que més de 2.000 estan en mans de propietaris particulars, contra el mig miler que tenen les entitats bancàries. Conscient de la gran demanda de lloguer social, la regidora de Benestar Social, Isabel Martínez (CiU), ha fet una crida perquè aquests amos que en tenen de tancats els cedeixin o els incorporin en el mercat immobiliari.

Martínez assenyala que la por de no cobrar el lloguer quan toca o que els pisos s'acabin malmetent fa que moltes persones prefereixin tenir-los en desús. La cessió té un doble objectiu, ja que, a banda de la sortida social als habitatges, a través del lloguer es pretén recuperar zones de la ciutat degradades. “Els propietaris, a més, tindran la certesa que les famílies que hi vagin a viure estaran tutelades pels serveis socials municipals i s'evita l'ocupació il·legal”, defensa la regidora, que insisteix a dir que la proposta no persegueix les famílies que, per exemple, tenen un pis parat per al fill, sinó “a qui especula i no dóna als habitatges la seva finalitat, que no és altra que hi visqui algú”.

Penalitzacions

Deixant de banda les cessions que han fet els bancs per a la borsa de lloguer social de Mataró i que en els últims tres anys s'han aconseguit una cinquantena de pisos, l'Ajuntament manté que a la ciutat existeix una bossa important d'habitatges en mans de pocs propietaris. Són els “grans tenidors”, que, igual que les entitats financeres, seran penalitzats per l'impost sobre pisos buits que preveu aplicar la Generalitat. Martínez creu que aquest nou marc legislatiu facilitarà molt la negociació i el fet que es puguin tancar més acords.

El que és molt probable és que molts d'aquests pisos recuperats estiguin en males condicions i que sigui necessari fer-hi una inversió per condicionar-los i preparar-los perquè s'hi entri a viure. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Mataró vol incentivar que els propietaris els reformin abans d'incorporar-los a la borsa de lloguer. En aquest punt, la intenció és analitzar cada cas de manera individual, en funció de les necessitats i de l'estat de cada pis. A la fi, defensa Martínez, “el propietari recuperarà un pis en bones condicions d'aquí a uns anys i mentrestant es podrà destinar l'immoble al lloguer social”. Una de les propostes que estan sobre la taula també és que aquestes reformes les puguin fer treballadors que es troben en situació de desocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró