Societat

Els Mossos acumulen prop de trenta de denúncies contra 8 professors per abusos a menors

La majoria de les 27 denúncies afecten sis professors del col·legi Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona

Els altres suposats pederastes són un docent dels Maristes de l'Eixample i un altre de La Salle de la Val d'Aran

Els Mossos d'Esquadra han rebut les últimes setmanes un total de 27 denúncies per abusos sexuals contra sis professors i monitors del col·legi Maristes de Sants-Les Corts, un dels Maristes de l'Eixample i un altre de La Salle de la Val d'Aran, segons fonts pròximes al cas.

Des que es va destapar el cas de l'abusador confés Joaquim Benítez, a principis de febrer, la policia ha recollit denúncies contra vuit professors o monitors, si bé de moment només tres casos estan judicialitzats. Benítez acumula una quinzena de les 27 denúncies.

L'últim cas és el d' un professor dels Maristes de l'Eixample , A.E., que avui ha reconegut en una entrevista a El Periódico que va sotmetre a tocaments antics alumnes entre els anys 70 i 90, quan era tutor d'un curs d'EGB.

La família d'una d'aquestes víctimes s'ha posat ja en contacte telemàtic amb els Mossos d'Esquadra per transmetre'ls la seva intenció de denunciar, cosa que podrien fer els pròxims dies.

En aquest cas, la família ha explicat que el 1993 es van reunir amb la direcció dels Maristes de l'Eixample i els van garantir que farien fora el professor del centre. A canvi, els van demanar que no denunciessin el cas davant la policia, cosa que finalment van acceptar, decisió de la qual ara es penedeixen.

A més d'aquest cas, els Mossos han recollit les últimes setmanes un total de 26 denúncies per abusos, dirigides contra sis professors i monitors dels Maristes de Sants –entre ells Benítez, un sotsdirector i un monitor detingut al desembre–, així com contra un exprofessor de La Salle de la Val d'Aran.

De moment, hi ha dos procediments oberts contra dos suposats abusadors: el confés Joaquim Benítez, a qui el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona va deixar en llibertat amb càrrecs després de declarar el passat 6 de febrer, i un exmonitor del mateix centre que també està en llibertat per ordre del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona, després de ser detingut al desembre passat acusat d'abusar de cinc nenes.

En un tercer cas, el del sotsdirector dels Maristes de Sants-les Corts –que ja ha estat apartat del centre–, una jutge de Barcelona ha demanat a la Fiscalia, abans de decidir si obre diligències, que li remeti un informe per determinar si les denúncies en contra seu han prescrit.

Un altre dels professors denunciats, Arnaldo F., ja va ser objecte d'un procés judicial, encara que es va acabar arxivant el 1997.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha recriminat a la direcció dels Maristes de Sants-Les Corts que ocultés els abusos al centre. En concret, Ribó ha lamentat que els Maristes ocultessin el 2011 les queixes de l'alumne sobre Joaquim Benítez –que acaba de confessar haver abusat d'almenys dos alumnes– a les autoritats responsables i també callessin davant la comunitat educativa i les famílies.

L'única denúncia que de moment han recollit els Mossos d'Esquadra que no afecta els Maristes és la d'un religiós de l'internat Joan March de La Salle a la Val d'Aran a qui un home que ara té 53 anys ha acusat d'abusos sexuals quan tenia deu anys, un cas que amb tota probabilitat ja està prescrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia