Societat

Trencar el silenci

Una campanya vol animar deu mil catalans a parlar sense tabús sobre les malalties mentals

Contribuirà a afrontar amb naturalitat la superació de la malaltia

Una simple conversa al metro hi pot ajudar

Sovint hi ha més feina
a eliminar l'estigma que no pas en la mateixa recuperació de la malaltia

Quan Àlex Martín es va topar amb Obertament, l'associació que lluita contra l'estigma que hi ha envers les malalties mentals, va pensar: “Per fi algú s'ha fixat en nosaltres!” Des de llavors, l'agrupació és una part molt important de la seva vida i ell ha esdevingut un dels portaveus de l'entitat. Aquest any l'Àlex és entre els protagonistes de la nova campanya, que s'anomena Cap conversa pendent i té l'objectiu de trencar el silenci que es produeix al voltant de les malalties mentals. A qui té un braç trencat se li pregunta, però amb qui té una malaltia mental s'evita la conversa.

Aquest febrer han començat les activitats de sensibilització al carrer. Un sofà a l'estació de metro de Mundet convidava a seure-hi i parlar amb algun dels portaveus d'Obertament sobre les malalties mentals, entre els quals hi havia l'Àlex. El sofà també ha viatjat a Tarragona, Sabadell i Tàrrega, i aviat serà traslladat a Girona. A cada ciutat es pretén sensibilitzar un entorn determinat –familiar, laboral, amistós...– per així demostrar que la discriminació es pot produir en diferents àmbits. L'Àlex explica que en els actes ells conviden a parlar a tothom, “llancen la corda i hi ha qui l'agafa i qui no”. No agafar-la és “lícit”, reconeix l'Àlex, però “justament són aquests els que necessiten parlar-ne més”. Però en general hi ha bona predisposició.

Paral·lelament, també es pretén trencar el silenci de manera virtual. L'objectiu al lloc web és que fins a 10.000 catalans es comprometin a tenir alguna conversa sobre salut mental que tenen pendent amb les persones més pròximes. De moment, s'hi han compromès més d'un miler. L'Àlex assegura que és molt possible que tots en tinguem alguna, de conversa pendent, perquè un de cada quatre catalans conviurem, algun cop, amb una malaltia mental. I per això “hem d'estar preparats o, com a mínim, sensibilitzats”, perquè d'aquesta manera “el patiment es pot escurçar molt. Sovint hi ha més feina per eliminar l'estigma que en la recuperació de la mateixa malaltia”.

També hi ha una tercera via d'ajuda: amb un SMS d'1,20 euros es pot col·laborar en el finançament d'altres iniciatives de l'associació. Un d'aquests projectes és, per exemple, el que vol posar fi a l'estigma de manera horitzontal a l'escola. Obertament proposa anar més enllà de les xerrades de sensibilització puntuals i introduir el tema en enunciats de problemes matemàtics o en comprensions lectores. Un altre sector en què l'associació treballa és el del periodisme, ja que el considera clau perquè s'acabin els prejudicis.

L'Àlex ha passat més d'una malaltia d'aquest tipus. Ara fa vida normal i treballa com a comercial. Se sent fort perquè ha treballat en ell mateix, ha fet camí i ha anat més enllà del “conformisme”, que defineix com “l'enemic de la salut mental”. No sent por a exposar-se amb nom i cognoms en la campanya, però reconeix que sí que sent “incertesa” per saber fins on podrà arribar la seva tasca d'ajut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia