Situació i gustos nous a la Fira del Trumfo de Solsona
La dotzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona coincidirà amb la celebració de la primera Festa del Vi
La mostra es desplaça a la plaça del Camp, un espai que permetrà ampliar l'oferta
Trumfo i trumfa són expressions que es fan servir a la Catalunya Central per denominar la patata que es conrea a la zona i que és d'una qualitat excel·lent. La Fira del Trumfo i la Tòfona de Solsona ofereix als visitants, el primer cap de setmana de març, dos dels productes més preuats i amb més tradició de la comarca: aquests trumfos directament del pagès al consumidor i la tòfona en totes les seves varietats (fresca, en conserva, deshidratada, en formatges, en embotits...). A més, a partir d'ara també tindrà gust de vi, perquè d'entre les novetats d'enguany, la dotzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona inclou la primera Festa del Vi. Allà s'hi podrà trobar un petit celler de cada denominació d'origen i hi haurà tastos transversals per poder conèixer els trets característics de cada DO.
Aquesta incorporació coincideix amb un canvi de situació de la fira, que deixa el nucli antic i es desplaça a la plaça del Camp de Solsona per tal d'oferir un espai més adaptat a les noves necessitats i que li permeti créixer i ampliar l'oferta. Fins ara, la mostra s'organitzava a la plaça Major, al carrer de Sant Miquel i davant de la catedral, però el coordinador de la fira, Pere Obiols, explica: “Ens trobàvem amb molts problemes perquè al nucli antic no s'hi podia accedir amb vehicle i, per tant, la gent no podia carregar les compres i els productors anaven tot el dia amunt i avall amb els carretons.” Segons Obiols, la nova situació “permetrà donar resposta a la gran demanda d'expositors que volen venir a la fira, donar més espai a les parades ” i també: “Podrem habilitar un carril perquè hi accedeixin els vehicles.”
La fira, que va néixer com una petita mostra, creix any rere any. L'edició del 2015 va rebre prop de sis mil visitants i s'hi van vendre uns quinze mil quilos de patates o trumfos “en bosses de 2, 5 i 10 quilos”. En aquesta edició hi haurà un total de 67 parades. D'aquestes, quinze corresponen a productors de trumfos i cinc, de tòfones. La resta són d'artesania alimentària.
La Fira
5 i 6 de març. Des de les 10 h, venda de trumfos i tòfones i fira de productes alimentaris a la plaça del Camp. 1a Festa del Vi al passeig Pare Claret.
Porta d'entrada per promoure la comarca
M.J.R.La Fira del Trumfo i la Tòfona s'ha convertit en una referència dins el sector i un espai de trobada entre productors, recol·lectors i compradors. Els dos elements principals de la fira són un reclam i una porta d'entrada per atraure visitants i promoure tot el ventall d'opcions que presenta la comarca en els aspectes comercial i turístic. Durant els últims anys s'han dut a terme diverses iniciatives per donar valor al trumfo. Una aposta clara va ser el pa de trumfo, el qual va exhaurir totes les unitats a la Fira de Sant Isidre i a la Fira del Bolet de l'any passat. A través del trumfo es fan valer els productes propis de la terra i s'afavoreixen els productors i comerciants locals.
A banda del trumfo, la fira també honora la tòfona. Aquest és un producte molt preuat ateses les seves qualitats olfactives i gustatives usades en l'alta cuina i en tot tipus de plats i presentacions. Podem trobar la tòfona de diferents formes: fresca, en conserva, deshidratada, en formatge o en embotits, entre molts altres. Ara, amb la incorporació del vi, la fira gastronòmica vol, segons Obiols, “tancar el cercle”.