Societat

Milers d'estudiants es manifesten a Barcelona contra el decret 3+2

Els sindicats d'estudiants reivindiquen que la té un “gran seguiment” a les facultats

El govern assegura que l'activitat a les universitats públiques es desenvolupa amb “normalitat” tot i “algunes excepcions”

Milers d'estudiants universitaris, de batxillerat i i secundària s'han manifestat aquest dijous pels carrers del centre de Barcelona contra el decret conegut com 3+2, que estableix un model d'ensenyament superior amb graus de tres anys i dos més de màster.

La mobilització ha començat a la plaça Universitat al migdia i s'ha dividit en dues en arribar a plaça Catalunya. D'una banda, el grup encapçalat pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha baixat les Rambles per donar la volta pel passeig de Colom i Via Laietana. La marxa s'ha aturat davant la Secretaria d'Universitats abans d'arribar a la plaça de Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest de la convocatòria. Els estudiants han qualificat el decret d'“arma de privatització massiva” i n'han demanat la derogació. A més, han fet una crida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aturi l'aplicació de la reforma. Durant la lectura del manifest, s'ha pintat la consigna No al 3+2 a terra.

L'altra marxa, amb el sindicat Front d'Estudiants al capdavant, ha baixat directament per Via Laietana per acabar també davant el Palau de la Generalitat.

Segons la guàrdia urbana, entre les dues manifestacions hi havia unes 3.200 persones (2.800 la manifestació del SEPC i 400 la del Front d'Estudiants). Les entitats convocants eleven la xifra a més de 9.000.

Seguiment desigual al territori

Segons la portaveu del SEPC Andrea Terrón, la convocatòria de vaga ha tingut un “gran seguiment” a les facultats catalanes. Segons ha dit, l'aturada ha tingut una adhesió del 100% a la UAB –on a primera hora s'han tallat els accessos per carretera i tren–; del 90% a les seus de Raval i la Central de la UB i del 100% a la UPF als campus de la Ciutadella i Poblenou fins a les 11 hores.

Terrón ha afirmat que la vaga contra el 3+2 està legitimada després dels resultats contraris en diversos referèndums a facultats. Segons ella, una reforma sense els estudiants “no té sentit”. A més, ha demanat un posicionament dels rectors contra el decret.

El govern ha assegurat aquest migdia que l'activitat a les universitats públiques catalanes s'està desenvolupant amb “força normalitat”, si bé ha admès que es produeixen “petites incidències”.

Segons ha explicat l'executiu, la protesta s'ha seguit a a les facultats d'Economia i Empresa, Dret, Geografia i Història i Farmàcia de la UB.

D'altra banda, ha atribuït la baixa afluència d'estudiants aquest matí a la UAB als incidents per accedir als edificis causats pel tancament dels accessos per carretera i el tall a l'estació dels FGC.

L'executiu afirma que a la UPC s'ha seguit l'activitat acadèmica amb normalitat, amb l'excepció de l'Escola d'Arquitectura, i a la UPF s'ha vist afectada fins a les onze del matí al campus de Poblenou i de la Ciutadella. En aquest darrer, s'ha tancat per motius de seguretat pel bloqueig amb cadenats de les portes d'emergència, segons la Secretaria d'Universitats i Recerca.

La protesta contra el decret 3+2 ha aturat les classes a les facultats d'Educació i Dret de la Universitat de Girona (UdG). En el cas de Lletres, hi ha hagut classes a primera hora però s'han interromput quan han començat els actes de la vaga de mutu acord amb els professors.Els estudiants havien pactat que a dos quarts d'onze s'acabarien les classes per poder assistir als actes convocats pel SEPC. En canvi, no s'ha arribat al mateix pacte a les facultats d'Educació i Psicologia ni tampoc a Dret, on els estudiants han aturat l'activitat i han tancat l'accés als edificis. En el cas de Dret, un grup d'estudiants hi ha passat la nit i ha estat tot el matí fent piquets informatius. En aquests centres, no hi ha hagut classe en tot el dia. Segons el govern, la vaga només ha tingut seguiment a la Facultat de Dret i a la Facultat d'Educació i Psicologia

Al migdia, més de 500 estudiants universitaris i també d'instituts s'han manifestat per Girona en contra del decret per reduir a tres anys els graus i fer màsters de dos anys. Els joves han tallat el trànsit a l'avinguda Jaume I i han cridat proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme. La protesta ha estat pacífica i només han enganxat cartells a la seu de la Generalitat i la subdelegació de l'Estat, i també han llençat ous contra una entitat bancària.

A la Universitat de Lleida (UdL) hi ha hagut normalitat a tots els campus. El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) només ha convocat vaga als instituts i centres de Secundària, a l'espera d'aconseguir un posicionament públic del rector contrari a la reforma del 3+2. Al migdia, uns 250 estudiants, majoritàriament de Secundària i Batxillerat però també universitaris, s'han manifestat pels carrers de la capital del Segrià La mobilització, que inicialment havia de ser una concentració però que s'ha acabat convertint en una manifestació, ha sortit passades les dotze del migdia de davant l'edifici del Rectorat de la UdL i ha continuat per la rambla d'Aragó, el carrer del Bisbe, el carrer la Palma, el carrer Major i la plaça Paeria per acabar a la plaça Sant Joan, davant la seu del Partit Popular a Lleida, on s'ha fet la lectura del manifest.

A Tarragona s'han manifestat uns 200 estudiants universitaris i de secundària. La protesta s'ha iniciat a les dotze del migdia a la plaça Imperial Tarraco, s'ha desplaçat fins als Serveis Territorials d'Ensenyament –al carrer Sant Francesc– i ha finalitzat al Campus Catalunya, on s'ha llegit un manifest. Segons Universitats, la situació a la Universitat Rovira i Virgili és de normalitat, excepte en alguns campus, com el de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca