Societat

L'edifici de les Germanetes dels Pobres de Vic es renova

Les obres a la residència d'avis es fan per adaptar-se a la normativa i permetran disposar de 76 habitacions individuals

Esperen finançar els 7,6 milions d'euros que valdran amb donacions

Seran les obres més importants que es faran a la casa de les Germanetes dels Pobres de Vic des que el bisbe Torras i Bages en va posar la primera pedra, l'any 1900. La residència per a gent gran que gestionen aquestes monges s'ha d'adaptar als nous temps i a la normativa actual. Per aquest motiu, d'una banda, faran una ampliació de l'edifici actual d'uns 3.000 m², el que deixarà una superfície construïda total de 13.522 m². De l'altra, remodelaran i reforçaran tota la part estructural, en alguns casos molt deteriorada, amb la idea de fer “un bon rentat d'imatge a l'edifici”. Les obres, amb un pressupost de 7,6 milions d'euros (equipament a part), està previst que s'acabin a finals del 2017 i que el primer trimestre del 2018 s'hi posi l'equipament.

“Com que és un edifici molt antic, amb un mur de càrrega que no sabem quina resistència pot tenir, s'ha de reforçar estructuralment amb bigues metàl·liques”, explica Bernard De Hita, arquitecte tècnic d'IPB Consulting. Part de la coberta, força malmesa per la humitat, també s'haurà de refer. “Fins que no treus el fals sostre i tens l'edifici pelat, no veus realment com està. A la coberta hi ha zones crítiques, bigues a punt de caure que hem hagut d'apuntalar”, hi afegeix.

Pel que fa a la nova edificació, es farà una ampliació de tota una ala annexa a l'edifici actual, de manera que les habitacions facin les mides normatives i estiguin adaptades als requisits tècnics vigents. En total, hi haurà 76 habitacions individuals, a diferència d'ara, quan algunes tenien dos o tres llits. També es farà un nou soterrani connectat a l'actual, entre el pavelló 1 (edifici principal) i el pavelló 3 (on ara hi ha els avis) que es destinarà als equips tècnics (transformador, aparells de climatització...) però també a magatzem. Amb la creació d'un pati anglès s'aconseguirà que la llum natural arribi fins a la zona de costura i rentat del subterrani, que guanyarà uns 1.400 m² més i que per sobre mantindrà el jardí. Al soterrani també hi haurà 4 de les 33 places d'aparcament distribuïdes per la parcel·la, que és de 12.295 m².

Una decisió difícil

Segons la mare Montserrat, directora de la residència, ja fa anys que els estan avisant “que la casa no compleix la normativa”: “El que passa és que vas tirant. Ara, ens hem arriscat, perquè en un edifici vell fer certes instal·lacions no serveix; et gastes molts diners i no en treus cap profit. El que passa és que la crisi econòmica ens ha tocat a tots.”

Per finançar els 7,6 milions, confien en la providència, “que sempre es manifesta amb l'ajuda dels vigatans”, als quals estan molt agraïdes: “Des del 1888 [quan el bisbe Morgades els va demanar que obrissin una casa a Vic] no ens han fallat mai.” En aquest sentit, fan “una crida a totes les persones de bona voluntat”, diu.

La primera fase d'enderroc, a càrrec de l'empresa Hercal de Barberà del Vallès, s'està acabant i a finals d'abril o principis de maig podria començar el reforç per poder fer l'ampliació. Aquesta setmana es decidirà a quina de les tres empreses candidates (n'hi ha una de Vic, una de Barcelona i una de Girona) s'adjudica l'obra, tot i que probablement (no volen avançar el nom) serà la de Vic. Segons l'arquitecte tècnic, “l'obra és tan complexa que no hi ha gaire empreses d'àmbit local que puguin assumir aquesta dificultat”. Pel que fa als acabats exteriors, la façana de l'avinguda dels Països Catalans, on hi ha l'entrada, serà d'obra vista.

LA XIFRA

13.522
metres quadrats
totals de superfície construïda tindrà l'immoble de les Germanetes dels Pobres de Vic.

LA FRASE

A la coberta hi ha zones crítiques, bigues a punt de caure que hem hagut d'apuntalar
Bernard De Hita
arquitecte tècnic dE L'EMPRESA IPB CONSULTING

Un edifici pensat per als avis

Amb els paletes a dins de casa, les Germanetes dels Pobres de Vic en aquest moment només poden tenir dotze avis. “Els que eren aquí de residents els han acollit en altres llocs, ja que per les obres hem hagut de buidar la casa”, explica la mare Montserrat. Els han repartit entre Barcelona, Girona, Lleida, Reus... “Però tots estan desitjant poder tornar.”

El sacrifici que durant uns mesos hauran de fer tots plegats serà, segons la directora del centre, per guanyar qualitat assistencial. “Els últims anys de la seva vida, es mereixen que se'ls ho posi al més fàcil possible perquè estiguin a gust”, diu. En aquest moment, a les Germanetes dels Pobres de Vic hi ha més demanda de places que oferta, motiu pel qual “sempre ens toca anar a veure el que té més necessitat de poder entrar”. Tot i que no es mira la procedència, “els de Vic tenen preferència; és normal i tothom vol estar a casa”.

De germanes ara hi viuen cinc. “Havíem sigut més, però el gran problema és la falta de vocacions.” Segons la mare Montserrat, per aquest motiu “ha anat d'un pèl haver de tancar la casa”. “O la tancàvem o la refèiem; un trasllat ni ens el plantejàvem”, hi afegeix, tenint en compte que no han sospesat mai donar a l'edifici cap altre ús que no sigui l'actual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

El fundador de Telegram, Pàvel Durov, queda en llibertat amb càrrecs i sota control judicial

Barcelona
SERVEIS

Campanya a Igualada per augmentar el percentatge de recollida selectiva

Igualada
Estat espanyol

El Marroc investiga l’abordatge d’una llanxa amb migrants a Melilla

Barcelona
Societat

Mor a Bolívia Eduard Pérez Iribarne, sacerdot, filòsof i periodista lleidatà

Societat

El papa afirma que rebutjar els migrants és “un pecat greu”

Barcelona
SERVEIS

Desconvocada la vaga d’escombraries a Manresa que havia de començar demà

MANRESA
INFRESTRUCTURES

Licitada l’obra de millora entre l’A-2 i la B-40 a Abrera i Esparreguera

Abrera

Els empresaris de l’Alt Empordà celebren l’anunci d’una dessaladora

ROSES
MEDI AMBIENT

Presenten recurs contra un projecte solar a la Conca de Barberà

PASSANANT I BELLTALL