Societat

Primers retorns dels exiliats dels barris de Sant Roc i la Mina

Puja la tensió a la zona en tornar alguns parents dels presumptes assassins d'un jove gitano que va morir al gener

Les administracions donen l'ordre d'escolaritzar els menors desterrats al municipi on s'han instal·lat

Molts afectats, complint la llei gitana, mai no tornaran

Dos mesos després que als barris de Sant Roc, a Badalona, i la Mina, a Sant Adrià de Besòs, hi va haver un
èxode massiu de famílies gitanes, alguns afectats per l'aplicació extrema de la llei gitana comencen a treure el cap per les seves barriades. L'assassinat d'un jove en un bar del Port Olímpic, a final del mes de gener, va obligar a marxar un miler de persones pertanyents als clans dels presumptes assassins.

Si és té compte la quantitat de persones expulsades, el nombre d'afectats que comencen a recuperar la normalitat pot semblar insignificant: cinc famílies a Sant Roc reconegudes oficialment, més alguna a la Mina, on no han estat xifrades. A més, ni tan sols han pogut tornar tots els components. Però el comportament d'aquest petit nucli d'exiliats fa pensar que en les properes setmanes es poden anar afegint nous expulsats.

De fet, els darrers dies molts veïns han pogut constatar com alguns afectats entren al seu barri, agafen material de casa seva, controlen que el pis estigui en ordre (sobretot que no hagi estat ocupat de manera il·legal) i tornen a marxar. Aquests moviments han generat episodis de tensió, que des de divendres s'han accentuat.

La comissió tècnica que es reuneix setmanalment, integrada per professionals de diferents administracions (Generalitat i principals ajuntaments afectats), creu que té localitzades gairebé totes les famílies afectades. Una immensa majoria no han deixat el territori català, o el van abandonar inicialment i ara s'hi han tornat a establir. És el cas, per exemple, d'una dona que va donar a llum al municipi francès de Montpeller. Entre els exiliats hi ha alguna altra dona embarassada, i molta gent gran. També molts menors. El mes passat una nena va haver de ser ingressada en un hospital amb
un greu problema de desnutrició.

Les administracions treballen amb la voluntat que tots els exiliats puguin tornar a la seva llar però són conscients que el repte es preveu ardu, i fins i tot inviable. Molts dels expulsats, en compliment de la llei gitana, tenen clar que mai podran tornar als barris on vivien abans del 24 de gener, quan el jove del clan dels Baltasar va perdre la vida. Contra aquesta imposició, ningú no pot lluitar mentre els gitanos tinguin clar que no els queda més remei que acatar-la.

Arran d'aquest episodi i de la constatació que fins i tot aquells que algun dia tornaran encara poden trigar mesos a fer-ho, les administracions han acordat aquesta mateixa setmana donar l'ordre d'escolaritzar els menors de les famílies afectades en aquells municipis on s'han establert. Les ciutats receptores, en aquest cas, no tenen ara per ara l'obligació d'atendre aquesta petició, atès que les famílies ni tan sols estan empadronades al municipi on ara viuen, però la comissió tècnica confia que seran prou sensibles, sense excepcions, per donar resposta a la situació de desemparament dels menors. De fet, ja fa dies que es treballa en sintonia amb els serveis socials de totes aquestes ciutats.

Les dificultats per actuar contra la rumorologia

Quan la situació de les famílies desterrades està en boca de tots els veïns és quan més fàcilment s'estenen els rumors falsos. Tant Mossos com administracions els han de desmentir contínuament.

Els referents de la comunitat, entre els exiliats

Una de les dificultats amb què han topat les administracions és que la comunitat gitana de Badalona i Sant Adrià ha perdut alguns dels seus referents, que també han estat víctimes de l'exili forçós.

Dos detinguts per la mort del jove gitano de 28 anys

Actualment ja són dos els detinguts per la mort d'un jove gitano de 28 anys, la nit del 24 de gener. Les forces policials continuen buscant la resta d'implicats en la baralla multitudinària.

Una llei ancestral amb diferents aplicacions

La llei gitana, no escrita, no indica amb exactitud quines famílies han de marxar en cas d'un assassinat. És la família del mort qui dicta sentència, en funció de la força que tingui o com sigui de temuda.

Es manté l'operatiu policial del primer dia

Els Mossos d'Esquadra mantenen un fort desplegament sobre els dos barris afectats. No hi ha “risc zero”, però es vol garantir la màxima protecció ciutadana de tots els veïns de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia